crno-bijeli svijet

Za veliku popularnost ovog uzorka u domovima zaslužna je slavna TV serija

crno
Shutterstock
29.01.2021.
u 07:00

Ovaj jednostavan motiv u dvije boje koristi se stoljećima u dizajnu interijera širom svijeta

Klasični uzorci, uključujući karirane, gingham i pepita, desetljećima su popularni u uređenju doma. Međutim, crno-bijeli motiv šahovske ploče nedavno je ušao u središte pozornosti kao uzorak u koji vrijedi uložitu. Klasičan crno-bijelih kvadrata, koji podsjeća na šahovsku ploču, ponovno se pojavljuje na podovima, tekstilu, tapetama...

Foto: screenshot/facebook

Popularnosti ovog uzorka svakako je pomogla i Netflixova serija "Damin gambit" koju je gledalo više od 62 milijuna ljudi.

No, ovaj jednostavan motiv u dvije boje koristi se stoljećima u dizajnu interijera širom svijeta. Podovi od šahovskih ploča bili su posebno popularni tijekom renesansnog razdoblja u Europi, a jedan od najistaknutijih primjera je crno-bijeli mramorni pod u dvorcu Versailles. Premotajte unaprijed nekoliko stoljeća do 1920-ih, kada su crno-bijeli linoleum ili keramičke pločice postali omiljeni izbor poda u kuhinjama i kupaonicama u američkim domovima.

Foto: screenshot/facebook

Danas uzorak s kontrastom nudi izgled koji je istovremeno  i retro i tradicionalni. Za vrhunski efekt, birajte komade izrađe od crno-bijelog mramora. Ako zbog ovog trenda niste spremni na promjenu podova, odaberite sitnije detalje poput jastučića ili tepiha. Evo nekoliko ideja za uklapanje ovog uzorka u svaki dom.

Foto: Promo fotografija

Jastuci su jednostavan način za nov izgled kauča. Birajte jastučiće u kombinaciji crno-bijele kako biste stvorili dramatiku u prostoru i dodatno istakli svoj kauč ili garnituru.

crno
1/9

Tepih je drugi način da ovaj popularni uzorak unesete u dom. Prednost dajte prirodnima materijalima.

Nabavite stolić u ove dvije (ne)boje i ukrasite ga zanimljvim detaljima - stvorit ćete kutak za uživanje koji će izgledati baš kao da je "ispao" s društvenih mreža ili stranica magazina.

Foto: pixabay

Za one hrabrije tu su i samoljepljive tapete u ovom popularnom uzorku. Aplicirajte ih na jedan zid, a priču zaokružite dodavanjem raskošne biljke.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije