Lugonja & Havranek

"Dizajn nije ukras koji dolazi na kraju, nego preduvjet za inovaciju i konkurentnost'"

havranek i lugonja
Foto: Žarko BašićPIXSELL
1/12
12.08.2015.
u 10:30

Dizajnerski duo niže uspjeh za uspjehom, a posljednji je – čak dvije nagrade Red Dot Award. Za Kristinu i Filipa to je dokaz da idu u pravom smjeru

Naši mladi produkt-dizajneri Kristina Lugonja (29) i Filip Lugonja (27) prošloga mjeseca nisu spakirali kofere i uputili se u Njemačku na dodjelu Red Dot Award koju su osvojili za stol Stable i stolnu lampu Tap u kategoriji produkt dizajna.

Kako su nam objasnili Kristina i Filip, jednostavno nije takav običaj, iako je u pitanju vrijedna i ugledna nagrada, koja spada u red najprestižnijih svjetskih priznanja iz oblasti dizajna. Nagrada u organizaciji Design Zentrum Nordrhein Westfalena ima dugu povijest – dodjeljuje se od daleke 1954. godine, što također pridonosi njezinu značaju.

No naši dizajneri svjesni su da je veliki uspjeh osvojiti čak dvije nagrade u konkurenciji od gotovo pet tisuća proizvoda. Stoga nije ni čudo da njihove proizvode naručuju domaće i inozemne tvrtke poput Prostorije, Era grupe ili Florana grupe. Paralelno s tim, Kristina i Filip razvijaju vlastite proizvode te se bave uređenjem interijera.

Foto: Robert Demo
Stol Stable, nagrađen Red Dot Awardom, od masivnog drveta i s 'preklopljenim' nogama dizajneru su radili za Era grupu

Jesu li u dizajnerskom svijetu nagrade struke potvrda kvalitete i prestiž ili još nešto uključuju?

– Nismo očekivali čak dvije nagrade, konkurencija je bila ogromna. Red Dot je objektivna potvrda našeg rada koju nam je dao vrhunski međunarodni žiri, a nama dokaz da idemo u pravom smjeru. Odličan je osjećaj listati katalog pobjednika i pokraj svoje lampe vidjeti Phillipsovu. Ovakva nagrada može otvoriti neka vrata, ali to je vrlo subjektivno i ovisi o pojedinom dizajneru, odnosno proizvođaču.

Okušali ste se u raznim materijalima. Imate li neki omiljeni?

– Materijali ovise o proizvođaču, a u nas se uglavnom svode na masivno drvo. Volimo raditi s materijalima s kojima nismo imali iskustva, što je svojevrsni izazov. Tako smo nedavno u suradnji s firmom Bertol Metal napravili proizvode od metala i ekstrudiranog aluminija, što je rijetkost u domaćem dizajnu.

Što za vas znači zajednički rad? Je li onda proizvod savršeniji, potpuniji?

Zajednički rad i međusobno nadopunjavanje omogućuju nam objektivniji pogled na rad, što pridonosni boljim rezultatima. Kompromisa uvijek ima, ako ne s partnerom, onda s proizvodnjom, cijenom proizvoda, marketingom... Ali, to je sastavni dio svakog procesa dizajna.

Foto: Robert Demo
Kristina i Filip dobili su i za svoj drugi proizvod, stolnu lampu Tap, Red Dot Award. Riječ je o samoiniciranom projektu od aluminija i sintetskog papira

Osim profesionalnog, dijelite i privatni život. Ima li to i svojih nedostataka?

Onaj tko nije posvećen dizajnu, ne može postati dobar u tom poslu. Naravno, kao i u svakom zanimanju, postoje zanimljivi i manje zanimljivi aspekti dizajna. Budući da je koncipiranje projekata najzabavniji dio, time se možemo baviti 24 sata dnevno, ali zato nastojimo da se u slobodno vrijeme ne bavimo izvedbenim dijelom dizajna, kao što su projektiranje i izrada nacrta. Svakako je prednost to što dijelimo privatni i profesionalni život jer nam se čini logičnim da se to dvoje isprepliće.

Ima li svatko svoja zaduženja u procesu rada?

Ne postoji unaprijed određena podjela u procesu rada, a ako se ona i dogodi, proizlazi iz praktičnih razloga. Idejni dio dizajna uvijek radimo zajedno i dobro raspravimo prije nego što krenemo u daljnju razradu projekta.

Može li se uopće domaća dizajnerska scena uspoređivati sa svjetskom?

Stanje dizajnerske scene bilo gdje u svijetu najčešće je preslika proizvodne scene. Postoje domaće tvrtke koje su uspješno integrirale dizajn u proizvodni proces, i to rade na svjetskoj razini, ali takvih je tvrtki malo u usporedbi s inozemstvom. Nasuprot uvriježenom mišljenju, dizajn nije ukras koji dolazi na kraju, nego preduvjet za inovaciju i konkurentnost.

>>"Ne robujem trendovima, radim po svom nahođenju"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije