veliko priznanje

Hrvatski uredski namještaj među najboljima u Europi

movo
05.09.2023.
u 15:06

Ovaj proizvod podsjeća na koncept „švicarskog noža”, pri čemu svaka početna površina ima određenu funkciju, npr. radnu ploču, ladicu, ormarić za spise, kutiju za olovke i stanicu za punjenje. Radni stol ima radne ploče s obje strane tako da ga dvije osobe mogu upotrebljavati u isto vrijeme

Sobočan, hrvatski studio za dizajn i poduzeće za proizvodnju namještaja, finalist je u natjecanju DesignEuropa awards sa svojim proizvodom The Performer MOVO, radnim stolom od iverice s kotačima. Hrvatska tvrtka natjecala se s dizajnima kao što je Smegov Full Automatic Espresso Coffee Machine iz Italije, koji je dobitnik nagrade za industriju teslovenskim električnim izvanbrodskim motorom RemigoOne, koji je dobitnik nagrade za mala i nova poduzeća.

Foto: movo

Dva iznimna dizajna odlikovana su u četvrtom izdanju nagrada DesignEuropa na manifestaciji održanoj u Kongresnom centru Axica u Berlinu. RemigoOne, električni izvanbrodski elektromotor, koji je osmislila slovenska dizajnerica Ajda Bertok u skladu s načelima pomorskih inovacija i održivosti, osvojio je nagradu za mala i nova poduzeća. Nagrada za industriju dodijeljena je za aparat za kavu Full Automatic Espresso Coffee Machine, koji su dizajnirali Vittorio Bertazzoni, Matteo Bazzicalupo i Raffaella Mangiarotti za Smeg. Ovaj kompaktni aparat omogućava profesionalnu pripremu kave na jednostavan i intuitivan način.

Foto: movo

Finalist u toj kategoriji bio je hrvatski studio za dizajn Sobočan. To je prvi puta da je hrvatska tvrtka dospjela u finale ove prestižne nagrade. Natjecali su se s proizvodom The Performer MOVO, stolom koji je dizajnirao Jakov Fatović. Ovaj proizvod podsjeća na koncept „švicarskog noža”, pri čemu svaka početna površina ima određenu funkciju, npr. radnu ploču, ladicu, ormarić za spise, kutiju za olovke i stanicu za punjenje. Radni stol ima radne ploče s obje strane tako da ga dvije osobe mogu upotrebljavati u isto vrijeme. Model predstavlja moderan i nenametljiv dizajn s detaljima prirodnog drva na unutarnjim površinama koji stvaraju topao i ugodan učinak pri otvaranju ladice ili odjeljka.

Foto: movo

Tijekom svečanosti nagrada za životno djelo uručena je švedskoj dizajnerici Mariji Benktzon. Predvodnica u području uključivog i ergonomskog dizajna i prva žena koja je primila ovu nagradu, Benktzon je svoju karijeru posvetila pomaganju drugima kroz dizajn, u suradnji sa Svenom Ericom Juhlinom. Mnogi će je se najbolje sjećati po vrču za kavu koji ne kapa, koji je dizajnirala za aviokompaniju SAS.

1/7

U pogledu rodne zastupljenosti, u nedavnom izvješću EUIPO-a utvrđeno je da je samo 26 % dizajna koje su 2021. registrirali nositelji sa sjedištem u EU-u uključivalo dizajnerice, što je ispod razine Južne Koreje, Kine i SAD-a.

Žiri za nagrade DesignEuropa, koji se sastoji od uglednih stručnjaka iz područja dizajna, akademske zajednice, industrije i intelektualnog vlasništva, odabrao je dva pobjednička dizajna s popisa od 8 finalista objavljenog u lipnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije