Insajderski trikovi

Garderobe - kako do savršeno organiziranog ormara

garderoba
Foto: Mirjana Mikulec
1/3
02.02.2014.
u 00:00

Pri planiranju ormara najvažnije je osmisliti unutrašnji raspored koji je u potpunosti prilagođen korisniku i njegovim životnim navikama

Količina odjeće i obuće koju većina nas posjeduje zahtijeva prije svega dobru organizaciju. Nepospremljene stvari koje leže uokolo narušit će svaki prostor, bez obzira na to koliko bio lijepo uređen.
Stoga, prije svega razmotrite realne potrebe za jednim ili više ormara ili pak garderobe. To znači da valja dobro procijeniti količinu stvari i odjeće koja zahtijeva skladištenje, kao i ostale mogućnosti u obliku posebnih spremišta u podrumskim ili tavanskim prostorima.

Ormari i garderobe mogu se prilagođavati prostoru (to naročito vrijedi za tavanske stanove), ali važno je znati da za njih vrijede i neka od pravila koja jedina jamče funkcionalnost u svoj svojoj punini. Prije svega mislimo na određene standarde dimenzija ormara, ne samo vanjske konstrukcije (ormari su samostojeći ili ugradbeni) već i njegova još važnijeg dijela – organizacije polica i visećeg prostora u njegovoj unutrašnjosti.

Sve su popularnije tzv. walk in garderobe

Ormari ne bi smjeli biti dubine manje od 60 cm, dok će visina ovisiti o vašim potrebama, estetskim kriterijima ili pak o visini stropa. Pri planiranju se nikako ne smije zaboraviti na način otvaranja ormara. Ima li ormar klasična vrata, treba voditi računa da takav način otvaranja zahtijeva dovoljan prostor ispred ormara, dok isto ne vrijedi i za klizna vrata, zbog čega su ona praktičnija za manje i skučenije prostore. Ukratko, ormari i garderobe moraju biti jednako lijepi kao i funkcionalni.

Jedan od iznimno važnih faktora koji se mora uzeti u obzir pri planiranju garderobnog prostora, a koji se često zaboravi, svakako je i rasvjeta. Neometan pristup stvarima i dobru preglednost nije moguće optimalno postići ako je riječ o tamnom prostoru.

Raspored polica bitan

Raspored unutrašnjosti ormara i garderoba ovisi o vašim potrebama. Imate li više odjeće za vješanje ili preferirate takav način pohrane, veći dio vašeg ormara sastojat će se od prečki za vješalice.
Također, predviđate li da će u ormaru ili garderobi biti pohranjeni primjerice kovčezi, vodite računa o tome da se osigura polica adekvatne dužine i širine. Kako se kovčezi ne upotrebljavaju svaki dan, takva je polica obično uz sam vrh ormara.

Dubina ormara je obično 60 cm, ali mogu biti i manja odstupanja (ovisno o tome koliko to prostor dopušta). U užim prostorima se, doduše, ipak u rjeđim slučajevima, preporučuju i plići ormari (oko 35-40 cm), ali oni uglavnom služe za pohranu obuće i drugih manjih predmeta.

Posebne ladice za nakit i donje rublje, osim što štede prostor pružaju i preglednost pa ćete uvijek znati gdje vam je što

Dubina polica u garderobama ne bi smjela biti manja od 35 cm. Spremate li ručnike na police, računajte da će savijeni zauzimati površinu oko 55x30 cm, dok je za složenu košulju potrebno osigurati prostor od oko 30x45 cm.

Jedan od problema je spremanje visoke obuće, naročito čizama. Ako ih želite smjestiti između dviju polica, a da se pri tome obuća ne ošteti, računajte da police moraju biti odvojene visinom od najmanje 50 cm.

Ne zaboravite ogledalo!

Kapute i haljine se vješa na visini od najmanje 1,45-1,60 m. Hlače se po čitavoj dužini vješaju na najmanje 1,30 m, a ako su presavijene na vješalici, potrebno je oko 70 cm. Za jakne i odijela se mora odvojiti visina od oko 90 cm. Pri planiranju unutrašnjosti ormara i garderoba, uzmite u obzir da postoje i različiti oblici vješalica (uz vješalice koje služe samo za odlaganje jakni i kaputa te njihove varijacije na kojima je moguće i dodatno vješanje na već ugrađenu donju prečkicu za suknje i hlače, postoje i zasebne vješalice koje služe samo za vješanje hlača po čitavoj dužini). Prije narudžbe ormara, svakako nastojite napraviti skicu presjeka njegove unutrašnjosti!

Iskoristite prostor maksimalno ugradnjom funkcionalnih elemenata

U skici nemojte zaboraviti ostaviti mjesta za pohranu određenih potrepština na koje se, nažalost, često zaboravlja, poput usisavača, ljestava, samostojeće vješalice za sušenje rublja ili pak dasku za glačanje.

Nikako nemojte zaboraviti u garderobu smjestiti veliko ogledalo, a ako imate prostora svakako smjestite i stolac, koji će dobro doći pri oblačenju čarapa i obuvanju cipela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije