Istarska priča

FOTO Od ruševine do doma: Zavirite u kuću obitelji Ivetac

FOTO Od ruševine do doma: Zavirite u kuću obitelji Ivetac
Foto: Dom i vrt
1/12
03.06.2013.
u 00:15

Obišli smo kuću obitelji Ivetac nedaleko od Višnjana

Kamen, terakota, crijep, hrastove grede... Topli crvenkasti tonovi, bjelina kamena i zagasita bijela “panna”... Samo prirodne materijale birali su Mirjana i Alojz Ivetac kada su staru istarsku hižu u Butorima pokraj Višnjana odlučili urediti i pretvoriti je u dom za svoju obitelj. No dobra volja bila je tek prvi korak u pretvaranju ruševne starine u dom pred kojim posjetitelji s pravom skidaju kapu.

TRIO - Mirjana i Alojz s ljubimcem Terijem, mješancem cane corsa i labradora ( Duško Marušić/Pixsell)

Mirjana i Alojz uspjeli su naći fin balans između tradicionalne istarske kuće koju su željeli sačuvati, budući da su oboje odrasli nedaleko od Višnjana, udobnosti koju su si željeli priuštiti, dovoljno velikog prostora za obitelj i prijatelje, a sve to i uklopiti u okruženje. Njihov dom u Butorima, stotinjak metara od zvjezdarnice, diskretno se ugnijezdio u vinogradu muškata upravo toliko da ničim ne remeti sklad pitomih obronaka Višnjanštine.

ŠARM BIJELOG Mirjana je odabrala komode kakve su oduvijek krasile istarske domove. Masivna i bijela. Oplemenila ju je pomno odabranim detaljima ( Duško Marušić/Pixsell)

– Sve je lijepo, i Toskana i Provansa, no nema do Istre. Ona nam je najljepša i najdraža, a upravo nas je tradicionalna istarska gradnja vodila kada smo uređivali kuću – kaže nam svestrani domaćin Alojz koji se, dodaje, sa suprugom sam brine o okućnici.
– Željeli smo prostoru dati toplinu, da se ondje dobro osjećamo i mi i prijatelji koji nas posjećuju. Drvene grede na stropovima na žalost nisu mogle ostati u originalnom obliku pa smo ih nadomjestili autentičnima, ali impregniranima. No zato smo se potrudili da u spavaonicama umjesto parketa postavimo podove od hrastovih greda – kaže nam.

HRASTOVE GREDE - Toplina iz kamina ugodno grije veliki prostor u prizemlju ( Duško Marušić/Pixsell)

Terakota na podovima pokazala se kao sjajan izolator, ali i vrlo praktična za održavanje budući da je kuća okružena travnjakom, a istarska crljenica unosi se svakim korakom. Popločili su njome i trijem pred kućom koji je tijekom ljetnih dana dnevni boravak na otvorenom jer pruža dovoljno sjene i zaštite od sunca. On je ujedno bio i jedina intervencija u proširenju kuće.
Ništa bez pršuta iz Diklića
Sačuvali smo izvorne gabarite stare kuće, baš onako kako smo je zatekli, no unutrašnjost smo potpuno modernizirali. Ogolili smo je i iznova postavili instalacije, utvrdili statiku...

VIŠE OD PODRUMA - Ovo je mjesto na koje je Alojz posebno ponosan, no kakav bi to istarski podrum bio bez pravog domaćeg pršuta? ( Duško Marušić/Pixsell)

Mirjani i Alojzu svidjela se kombinacija kamenih i žbukanih zidova, što domu daje šarmantan izgled ladanjske kuće.
– Kod nas je sve osim ladanje jer posla, želite li da sve bude kako treba, uvijek ima – kaže Mirjana.
I ona i suprug ponosni su na mediteranski vrt ljekovitog i aromatičnog bilja koji je uzgojila .


– To je naša zelena ljekarna – smije se domaćin. Ima i on svoj poseban kut, kaže. Na mjestu gdje je nekad bio spremnik za vodu – šterna, napravio je sjajan vinski podrum. Naime, Alojz je istinski štovatelj vina pa je u suterenu na čeličnim temeljima napravio mjesto za svoju zbirku biranih butelja. Složio je police s ležištima za boce od glinenih crepova kako bi ležale u idealnom položaju. A kako to biva u svakoj pravoj istarskoj konobi, našlo se tu mjesta i za domaće pršute iz Mirjaninih Diklića, pripremljenih po tradicionalnoj obiteljskoj recepturi koja se prenosi s koljena na koljeno.

OSOBNO - Kapelicu je Alojz podigao po ugledu na onu svog oca u Škropetima ( Duško Marušić/Pixsell)

Upravo njegujući porijeklo, Alojz je na sajmovima starina diljem Istre pokupovao detalje poput jarma za boškarina, starih lampi sa sjenilima od majolike, alata... Sve je to brižljivo konzervirao i izložio.
I dok u kući i podrumu, pa i na katovima gdje je posve odvojen privatni dio doma i spavaonice, sve odiše tradicijom, pred trijemom se ugnijezdio moderan bazen.
– Prepustili smo arhitektu da odabere oblik i, eto, ispalo je to nekakvo stilizirano srce – objašnjava domaćin ponosan na mozaik u bazenu i hidromasažu. Napravili su uz bazen i sjenicu, dakako, prateći stil gradnje, a planiraju ondje postaviti i kameni pult. Ideja ima napretek, ali i posla na održavanju čak dva hektara okoliša. Kosilica i trimer su im barem jednom tjedno najbolja rekreacija, u kojoj, priznaju, ne uživaju.

PONOS - Alojz se diči sa svojih 1100 čokota zlatnog muškata i muškat-ruže ( Duško Marušić/Pixsell)

U kući u Butorima ipak je, kažu Mirjana i Alojz, ponosni roditelji Deana i Valentine, najljepše kada se okupi cijela obitelji.
– Mladi, sin Dean i kći Valentina, rade i studiraju u Zagrebu pa su vikendi i praznici kada se okupljaju kod kuće više nego dovoljan razlog za feštu. Mladi su tu i kad god treba pomoći oko vinograda, berbe...
Zimi se obitelj najradije okuplja u taverni koju su opremili masivnim drvenim namještajem jer otvoreni zidani kamin od opeke i prikupljeni detalji sa sajma starina naprosto “zovu” takve rustikalne i masivne komade namještaja.

USPOMENA IZ BORDEAUXA - Dekanter za crno vino toliko mi se svidio da sam ga vukao iz Francuske ( Duško Marušić/Pixsell)

Ljeti se pak druže uz bazen i paviljon, a zvijezda je tada ljubimac Teri, mješanac cane corsa i labradora. I njemu je, kažu domaćini, drago hladiti se u bazenu, no dobro zna da u njega ne smije uskakati. No, zato su mu za trčanje – ali i čuvanje – dvije tisuće zelenih kvadrata i Mirjanin cvjetnjak više nego dovoljan prostor.

NE PROPUSTITE: Pogledajte kako su vlasnici zaljubljeni u film uredili svoj stan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije