Boje osiguravaju toplinu

Dom s dušom i dobrim dizajnerskim komadima

poljak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/9
26.12.2013.
u 00:00

Unikatni stan u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici

Budući da su vlasnici bili zadovoljni rasporedom novokupljenog stana, zadatak splitske interijeristice Liliane Lelas bio je funkcionalno, slobodno, neopterećeno i moderno urediti 110 četvornih metara stana u centru Zagreba. Dobila je slobodne ruke, tek sa zahtjevom da interijer bude životan, s namještajem koji se može dotaknuti, kojeg se ne treba bojati.

– Moderni i skupi interijeri često odaju dojam galerijskog i hladnog prostora, a to sam svakako nastojala izbjeći s nizom malih intervencija u bojama, detaljima, jednostavnošću rješenja koja uključuju dizajnerske komade, ali koji nisu svrha sami sebi već samo upotpunjuju životnost prostora – ističe Liliana Lelas dodajući kako je većina namještaja rađena prema njezinim nacrtima, a sve ideje uspješno su realizirane u splitskoj stolariji Vlade i Ive Vukotića.

Tako je po mjeri rađen sav kuhinjski i kupaonski namještaj, ormari i kreveti. Većina namještaja, ističe Liliana, odabrana je s dobrim razlogom. Primjerice, Natuzzijeva garnitura u dnevnom boravku izabrana je zbog dubine svojih sjedišta, kreveti su veći, a kuhinja viša od standardnih mjera jer vlasnici su visoki ljudi.

Od zanimljivih dizajnerskih komada svakako treba spomenuti popularnu Magisovu biblioteku Boogie Woogie, barske stolce One More, stolić Graffiti, sve iz Kartelove kolekcije s potpisom Starcka, stolce Tonon koje je dizajnirao Martin Ballendat, nekoliko zanimljivih Morosovih fotelja. Zanimljivo je i spomenuti kako je Liliana izravno kod proizvođača intervenirala pri izboru materijala i boja. Tako je standardnost izbjegnuta i u dizajnerskim komadima namještaja, primjerice u Morosovoj fotelji Bloomy ili Kartelovom stoliću koji je samo za ovaj interijer obojen u srebrno. Liliana se poigrala i rasvjetom, a jedan od zanimljivih komada je luster Ploom koji je kreirao japanski dizajner Hiroshi Kawano.

Otkačenost interijera ostvarila je stavljajući na zid tapetu koja se doima poput zalijepljenih, razlomljenih razglednica iz cijelog svijeta. U stanu ima i nekoliko neočekivanih sitnica, jedna od njih je novčanica u obliku američkog dolara koja zaustavlja vrata.

Eleganciju prostoru daju i dobro odabrane moderne zavjese iz kolekcije Balducci. Stan je prema projektu podijeljen u dvije zone – dnevnu i spavaću. Obje zone mogu funkcionirati samostalno, a u jedinstvenu cjelinu povezuje ih ostakljena terasa. To je vlasnici i jedan od najdražih dijelova stana i rado ističe kako obožava popiti jutarnju kavu gledajući prema zelenilu dvorišta. I posebno naglašava nešto neočekivano:

– Terasom se koristimo u svako doba godine, a posebno me oduševljava mir, nema buke s ulice. To je stvarno pravi dragulj u centru grada Zagreba. Velike klizne stijene između terase i dnevnog boravka omogućuju povezivanje prostora u ugodnu cjelinu.

Pri osmišljavanju dnevne i spavaće zone interijeristica i vlasnica rukovodile su se zanimljivim razmišljanjem. Liliana otkriva:
– Željele smo da dnevna zona bude ugodna za maštanje, a noćna za sanjarenje.
Kuhinja i dnevni boravak čine jedinstvenu cjelinu, no izravan pogled na štednjak i život u kuhinji ipak priječi dio zida.

Komentara 5

BB
branko.baricic
18:39 27.12.2013.

svaka cast ali na slikama bas i nije nesto.a spojena kuhinja i dnevni boravak ja totalni promasaj.dodjem u posjete a zaudara po spageti bologneze.ne hvala

DU
duda9
15:47 27.12.2013.

Stvarno je prekrasno samo mi mali ljudi o tome možemo sanjati možda na onom svijetu u koliko zaslužimo.

M1
marin_11
09:00 28.12.2013.

U stanu ima više plastike nego u propalom dioki-u - katastrofa , barem za moj ukus !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije