Izradite sami

Budite spremni za Noć vještica! Evo kako napraviti unikatni ukras

Budite spremni za Noć vještica! Evo kako napraviti unikatni ukras
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/13
31.10.2023.
u 06:00

Uobičajenu bundevu u kojoj gori svijeća možete zamijeniti prijedlogom cvjetne dizajnerice

Stigla je i Noć vještica, a ako ste od onih koji je vole obilježiti i uređenjem svog doma, predlažemo vam da to ove godine napravite na malo drukčiji način. Umjesto bundeve u kojoj gori zapaljena svijeća, neka vaš dom, balkon, terasu ili vrt krasi cvjetna bundeva, čija je autorica dizajnerica Mirela Sušić, vlasnica Cvjetnog atelijera Mirela. Jesen okupanu suncem iskoristite za šetnju šumom, predlaže, a u njoj ćete pronaći dosta ukrasa koji vam trebaju za predloženu ideju.

Prije nego krenete s ukrašavanjem, nadohvat ruke stavite sve što će vam trebati - dalije, hortenzije, izrežite grane šipka, namočite unaprijed pripremljenu spužvu, ukrasnu mašnu, škare. U bundevu stavite prethodno namočene spužve, one će održati svježinu cvijeća

Od hortenzija bundevi napravite zeleni šeširić, dodajući ih jednu pored druge. Grančice crvenog šipka složite tako da padaju i preko šeširića, kao šiške

Crvenokosoj bundevi frizuru uredite i dotjerajte uz pomoć dalija iz bakina vrta. Ako vam izgleda jednolično, crvenilo možete prekinuti dodajući još hortenzija

Mašnicu zavežite na metalnu žicu i dodajte kao posljednji ukras cvjetne bundeve

– Obilježite Noć vještica prikladno, ali uz to i vrlo jednostavno. U šumi ćete pronaći grančice kojima možete ukrasiti stol ili terasu, sakupite i grane na kojima je suho lišće – predlaže dizajnerica i dodaje kako su najbolje grane topole ili hrasta. Odrežite nekoliko grana s bobicama crvenog šipka, a ako ga nema u vašoj blizini zasigurno možete pronaći neki od ukrasnih grmova koji su u ovo vrijeme puni crvenih bobica.

– Od cvijeća trebaju vam dalije i rustikalne hortenzije, a još ih se može pronaći u bakinom vrtu. I na kraju, ne zaboravite bundevu – nabraja M. Sušić.

Sve što imate

Prije nego se poigrate sa cvjetnim materijalima i jesenskim plodovima, bundevu treba pripremiti. I to nije neka mudrost, treba izrezati poklopac na gornjem dijelu bundeve i otvoriti oči, kao što radite svake godine. Savjetuje da prije nego počnete rezati prvo na bundevi nacrtate linije, a za rezanje upotrijebite tanki i oštri nož, kako bi sve bilo pravilno i ravno. Poklopac možete ukloniti jer vam neće trebati s obzirom da će njegovo mjesto zauzeti cvjetna kreacija, za koju trebate još i malo mašte.

– Unutrašnjost bundeve morate jako dobro očistiti jer u nju stavljate spužve za cvijeće. Osim toga, ako dobro ne očistite mogu se brzo pojaviti neugodni mirisi – ističe dizajnerica. Na bundevi napravite šešir od hortenzija, kosu od dalija, šiške od šipka, a na kraju sve ukrasite mašnicom. Ni nju ne morate nabavljati posebno za ovu priliku, zasigurno imate neku koju ste skinuli s poklona.

Kako bi linije koje režete bile ravne, prvo ih iscrtajte, a za rezanje upotrijebite oštri nož

Poklopac na vrhu bundeve izrežite cik-cak i potpuno ga odvojite jer vam neće trebati

Na prednjoj strani bindeve izrežite trokute, a nakon toga dobro izvadite unutrašnjost

Bundeva sa izrezanim očima može biti i drukčija, ne mora u njoj uvijek biti svijeća

Okupljate li se oko stola, uredite ga uz malo mašte i u skladu sa svim ukrasima

Neka živi i dalje

Kako biste zaokružili cijelu cvjetnu priču, dalijama i hortenzijama možete ukrasiti i stol i neku od komoda u stanu.

– Umjesto vaze mogu vam poslužiti staklene posude koje su vam ostale nakon spremanja zimnice – ističe Mirela Sušić. A imate li kakvu rustikalnu posudu, npr. metalnu vazu, bit će idealna za hortenzije.

– Nakon Noći vještica, u kojoj će cvjetna bundeva biti glavni ukras na vašem stolu, možete je premjestiti u neki od slobodnih kutaka sobe, ili pak iznijeti u dvorište, na neku od klupica, gdje se cvijeće može osušiti i potrajati još neko vrijeme – savjetuje dizajnerica.

I dok kod nas rijetki obilježavaju Noć vještica, u brojnim europskim zemljama iza ove noći stoji cijela industrija, od ukrasa do prehrane.

– Možete tako pronaći razne slatkiše za djecu, lizalice, bonbone. Tu su i stolnjaci, posteljine, pribor za jelo, sve u istom stilu – objašnjava Mirela Sušić. A ako ste se već potrudili oko uređenja doma, u čemu vam mogu pomoći i djeca i ostali ukućani, i jelovnik možete prilagoditi cijelom događaju. Neka se i u tanjurima nađu bundeve.

Od slatkiša do krevetnine

I dok kod nas rijetki obilježavaju Noć vještica, u brojnim europskim zemljama iza ove noći stoji cijela industrija, od ukrasa do prehrane.

– Možete tako pronaći razne slatkiše za djecu, lizalice, bonbone. Tu su i stolnjaci, posteljine, pribor za jelo, sve u istom stilu – objašnjava Mirela Sušić. A ako ste se već potrudili oko uređenja doma, u čemu vam mogu pomoći i djeca i ostali ukućani, i jelovnik možete prilagoditi cijelom događaju. Neka se i u tanjurima nađu bundeve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije