Veliki make over

Bojenje zidova mnogima je prioritet u proljetnim danima. Savjetujemo kako da to uspješno učinite sami

Shutterstock
28.02.2020.
u 07:00

Najbrža, 
najjeftinija i 
najefektnija 
promjena u domu koju možete odrati sami

Jedan od najbržih, najjeftinijih i najefektnijih načina da unesete živost u svoj dom jest – promjena boja, bilo zidova, namještaja, dekora ili detalja. No, prije nego li se upustite u ovu avanturu, bitno je slijediti neke osnovne smjernice. Općenito, svijetle boje vizualno povećavaju prostoriju pa odabir takvih boja za zidove i krupne komade namještaja predstavlja siguran odabir.

Naime, poznato je da boje utječu na naše ponašanje pa se nemojte zaletjeti s nekom bojom ili namještajem samo zato što ste to vidjeli kod nekog drugog. Bijela, siva i crna neutralne su boje. Bijela je uvijek dobar izbor, pogotovo ako je riječ o maloj prostoriji jer ona otvara prostor i osvježava ga. Siva i njezine svjetlije nijanse postale su popularan izbor baš zato što se dobro slažu sa svim bojama namještaja i jer djeluju umirujuće.

Foto: Shutterstock

Iako crna zvuči zastrašujuće, osim ako niste ljubitelj filma “Obitelj Adams”, jedan manji zid obojen u crno mogao bi biti baš ono što je trebalo vašem domu. Ako želite plave zidove, znajte da se plava povezuje s osjećajem mirnoće pa gledanje u plavo usporava kucanje srca i smanjuje tlak.

Tamnije nijanse plave odlično se slažu s klasičnim namještajem. Ljubičasta, kažu psiholozi, stimulira rad mozga i uz tu je boju teže zaspati, a budući da je riječ o jakoj boji, potrebno ju je kombinirati s drugima. Jarke i jake boje poput žute i narančaste neka budu rezervirane za veće prostorije, i to za one u kojima boravite tijekom dana.

S obzirom na to da potiču kreativnost i budnost, nisu dobar izbor za spavaće sobe i kupaonice. Odličan je izbor za spavaću sobu zelena s kojom teško možete pogriješiti jer se jednako dobro slaže i s rustikalnim i s modernim pristupom uređenju interijera, a izgleda jako dobro uz drvo. Kad ste odabrali boju, vrijeme je za akciju.

Da biste što uspješnije izveli ovu preobrazbu, važno je da se dobro pripremite: sa zidova skinite slike, a sve utičnice zaštite samoljepljivim zaštitnim trakama. Te trake zalijepite i uz rub vrata, prozora ili stropnih greda kako biste kasnije manje čistili. Pregledajte zidove, eventualne neravnine ili rupe u zidu zakitajte.

Foto: Shutterstock

Ako se u prostoriji pojavile mrlje od vlage, svakako ih treba tretirati. Na tržištu postoji niz sredstva za tretiranje vlage i plijesni. Ako ih koristite, čvrsto se pridržavajte uputa proizvođača. To isto vrijedi i za boju, a ako nemate previše iskustva, konzultirajte se s majstorom ili prodavačem tamo gdje kupujete boje.

Mnogi od njih dosta toga znaju i mogu dati kvalitetan savjet. Stari recepti kažu da pomaže stopostotni alkohol. Staru boju ostružite, a zidove pregletajte. To je jedan od najdosadnijih, ali i najpotrebnijih poslova. Pripremite sav potreban pribor – boju, različite vrste kistova i valjaka te razrjeđivač.

No, osim što utječu na raspoloženje, jako je bitno znati i koja se boja za što koristi. Vrste boja koje postoje na tržištu raznolike su i ne razlikuju se samo po cijeni, nego i po svrsi. Ako želite da vaša kupaonica i za nekoliko godina bude lijepa, koristite boje otporne na vlagu. Prednost ovih boja jest što su pogodne za mjesta na kojima ima puno doticaja s vodom, mogu se brisati vlažnom krpom bez posljedica od oštećenja.

Foto: Promo fotografije

Druga su vrsta boje otporne na habanje – riječ je o vrstama boje koje se najbolje primjenjuju u prostorima koji su izloženi povećanom prljanju. Boja je otporna na mrlje i učestalo pranje. Postoje i boje za dekorativne efekte na zidovima – ova vrsta boje također je otporna na pranje i brisanje, upotrebljava se kako bi se mogli izvoditi dekorativni efekti na zidovima te ima produljeno sušenje da biste mogli popraviti eventualne pogreške.

Za kraj, valja naglasiti – bojanje zidova jedna je od najdrastičnijih promjena koje možete učiniti u svom domu, a i sam odabir boje za interijer može biti vrlo frustrirajući posao. Prije no što se uhvatite kista, izmjerite prostorije i vodite računa da svaka prostorija ima svoje specifične detalje i naravno funkcije.

Svijetle boje upotrebljavaju se za male prostorije jer ih čine prostranijima, a tamne mogu pomoći da goleme prostorije izgledaju zbijenije. Različiti intenziteti i nijanse mogu upotpuniti arhitekturu, namještanje i umjetnost. Zapamtite, boja može naglasiti ili pak sakriti značajke prostorije.     

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije