VOLI I IH I OKOLIŠ

Boje na bazi vode: zašto su idealne za bojanje u hladnim mjesecima?

boje
Foto: Thinkstock
20.11.2014.
u 14:00

Bojanje zbog neugodnih mirisa i dugog sušenja obično obavljamo ljeti kada možemo neograničeno provjetravati prostorije. S bojama na bazi vode to nije potrebno.

Boja u prostoru doista čini čuda i odabrati pravu za svakoga je veliki izazov. Ne samo 'pogoditi' pravu nijansu, nego naći i onu optimalnog sastava i kvalitete. Svjesni koliko je boja bitna komponenta u vašem domu, planirate već duže vrijeme osvježiti zidove u hodniku i dnevnoj sobi ili staroj komodi dati novi izgled bojanjem ili ju obraditi u decoupage tehnici?

No, propustili ste lijepo vrijeme pa ste ipak odlučili prebaciti makeover doma za proljeće, misleći kako zima nije pravo vrijeme za to. Otkada postoje boje na bazi vode moguće je u bilo koje godišnje doba i bez obzira na vanjske uvjete mijenjati kolorit u prostoru. Činjenica da ih razrjeđujete običnom vodom a ne kemikalijama, da se brzo suše i da ne isparavaju neugodne, teške mirise kemikalija te da možete bojati bez korištenja zaštitnih rukavica glavni su aduti ovih boja.

Upravo to su bili glavni motivi da ih upotrijebi i gospođa Ivanka Babić iz Zagreba kada se trajno preselila živjeti u svoju vikendicu i poželjela je urediti po svome. Komadi namještaja i pokućstva koje je pronašla na sajmovima antikviteta trebali su njezinu intervenciju – i to najčešće bojom.

Foto: pixabay

- Gotovo većinu stvari - komode, ormare, stolove i fotelje obojala sam bojama na bazi vode. Bila sam ispočetka malo skeptična, ali sam se uvjerila da su dobro rješenje. Kako ne puštaju mirise kemikalija, mogla sam prespavati u istoj prostoriji u kojoj bi se nalazio obojani predmet. Usto, brzo bi se sve osušilo, pa sam mogla krenuti u nanošenje drugog sloja. A i nisam morala paziti da boja ne kapne na pod ili da njom zamažen odjeću - kada negdje 'zaribate', samo uzmete krpu i pobrišete boju - govori Ivanka.

Iako je svjesna da su boje na bazi vode skuplje nego uljane, ne žali zbog svoga izbora. Tim više što takve boje s godinama ne mijenjaju boju, odnosno ne žute i neće izgubiti sjaj. I manja je mogućnost ljuštenja, odnosno odvajanja boje od podloge. Riječ je o ekološkim premazima (boje, lakovi, lazure) koje ne sadrže otrovne i samozapaljive materijale pa tako nisu štetni za okoliš. Nema ni štetnih para koje bi se isparavale pri sušenju pa nisu štetne ni za zdravlje.

I na kraju obavljenog posla - kistove i svu opremu perete vodom! Kako bi stolove i dovratke dodatno zaštitila od habanja, Ivanka Babić obojanu bi površinu premazala još i slojem laka na bazi vode koji se osušio za 2 do tri sata. Jedini minus koji bi se mogao naći za ove boje jest njegova cijena - prilično je skuplji od ostalih vrsta boja. Naime, pigment koji se dodaje u osnovne boje je ono što ga čini skupljim.

>>Evo najvažnijih savjeta ako se spremate na ličenje stana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije