riječ stručnjaka

Ako opremate sobu za školarca, ovi savjeti spasit će vas svih pogrešaka

soba za dijete školarca
Tomislav Miletić/Pixsell
26.08.2022.
u 07:47

Prva nit vodilja svakako je stvoriti mirno i organizirano okruženje jer, kako i neka istraživanja pokazuju, takvo okruženje pomaže djetetu da bude isto takvo, mirno i organizirano čime ostvaruje i bolje rezultate u školi, ali i u životu

S ljetnim praznicima na izmaku bliži se i neminovan početak nove školske godine. Nekima jedva dočekan, a nekima sa nostalgijom u srcu za ljetne radosti koje su prošle dok „kažeš keks“.

Omogućiti školarcu funkcionalan i dobro organiziran prostor, a u isto vrijeme i zabavan i prilagođen uzrastu, afinitetima, korak je kojim mu se, na samo osigurava mogućnost kvalitetnijeg suočavanja s obavezama (učenjem) nego mu se kreira osoban prostor u kojem će boraviti dok prolazi kroz razne faze odrastanja.

Foto: Promo

Ovisno u kojoj fazi kreirate prostor svom školarcu – možda je to soba u kojoj će boraviti od svoje najranije dobi pa ćete ju mijenjati i prilagođavati uzrastu ili već stvarate prostor pravom školarcu, neke smjernice je dobro imati na umu, posebno ako se radi o prvom slučaju. Nije na odmet razmišljati i par koraka ili par godina unaprijed  - jer vaše dijete raste, a tako će i prostor u kojem boravi rasti s njim i njegovim potrebama -  osnovnoškolsko dijete još će uvijek miješati knjige s igračkama, a školskoj torbi ćete osim školskog pribora pronaći i autić ili lutku, dok  će u dobi adolescencije dijete tražit sobu u najudaljenijem kraju stana, što više udaljena od dnevne zone i od roditelja, a i pojavit će se i želja u samostalnom kreiranju interijera svoje sobe. Nerijetko, zbog veličine prostora, djeca sobu dijele pa se prostor prilagođava sukladno tom – namještajem se mogu napraviti zanimljive pregrade, a djeca mogu čak i dijeliti radni stol ukoliko je dovoljno velik. Krevet na kat dobro je poznato rješenje.

Foto: screenshot/facebook

Ali svakako, koliko god je vaš životni prostor velik (ili malen), pokušajte na bilo koji način osigurati djetetu njegov radni i osobni prostor pa čak ako to znači i ustupiti mu prostor vaše spavaonice i taj prostor dobro osmisliti, čak i inzistirati na jasno određenom i dobro organiziranom radnom prostoru i prostoru za učenje (iako postoje i metode obrazovanje koje čak i podupiru da se učenje i rad ne mora nužno odvijati za radnim stolom, posebno kod školaraca nižih razreda osnovne škole).

Foto: Lesnina

Prva nit vodilja svakako je stvoriti mirno i organizirano okruženje jer, kako i neka istraživanja pokazuju, takvo okruženje pomaže djetetu da bude isto takvo, mirno i organizirano čime ostvaruje i bolje rezultate u školi, ali i u životu.

Pokušajte razmišljati o jednostavnim, „pametnim“ rješenjima organizacije na način da djeca lako mogu pristupiti svemu što im je potrebno (posebno ako se radi o manjoj djeci). Na taj način im i pomažete da samostalno, bez vaše pomoći, mogu pronaći što im treba – od stvari potrebnih za školu do omiljenih igara.

Foto: Lesnina

Takva organizacija ne mora biti komplicirana i ovisno o veličini prostora, on se može podijeliti u zone učenja, spavanja, skladištenja i igre.

Stvaranje tih funkcionalnih zona oplemenjuje sam dizajn prostora, ali stvara i ugodu te potiče djecu da svoje prostore održavaju urednima.

Krevet, funkcionalan prostor za rad s organiziranim stolom i stolicom adekvatne veličine ( za manju djecu preporučljivi su podesivi stolovi i stolci kojim se visina mijenja kako dijete raste), te prostor za pohranu stvari bitni su elementi dizajna dječje sobe, ali svakako i mjesto koje ćete im odabrati unutar prostora.

Kod odabira mjesta radnog stola bitno je paziti na rasvjetu – najbolje je da ona „pada s lijeve strane“ (za djecu dešnjake) i da je prirodnog svjetla što više. Veličina stola treba odgovarati dobi djeteta – ploha stola trebala bi biti djetetu u visini prsa te da dijete može s lakoćom osloniti laktove na stol. Velika radna ploha i učinkovito osvjetljenje čine radni stol udobnim i funkcionalnim. Prostor za pohranu stvari (knjige, školski pribor i sl.) ne bi trebao zauzimati prostor radne plohe već biti smješten oko nje u vidu otvorenih zidnih polica za zidu ispred stola, ladica integriranih u stol ili polica pored stola, ali svakako da je djetetu sve potrebno za rad nadohvat ruke. Pohranjivati stvari u ladice čak je i praktičnija opcija jer ladice su preglednije, pogotovo pliće, ako se prilagođava manjem djetetu. Smisliti djetetu zanimljivo rješenje oko radnog stola svakako pridonosi da se dijete osjeća ugodno i da s lakoćom obavlja svoje školske zadatke, a stvaranje tog namjenskog prostora od početaka pomaže i kasnije jer učenje postaje sve češće i važnije kako djeca rastu.

Foto: Lesnina

Prostor za pohranu stvari, ne samo školskih, važan je jer omogućava da stvari budu gotovo uvijek pospremljene, a uredan prostor svakako pridonosi boljoj koncentraciji školarca, bilo da dovršava rad iz likovnog ili uči o velikoj povijesnoj bitki.

Tu možete biti doista kreativni – zanimljive police, viseće košarice iznad stola, ormar za garderobu zanimljivih fronti, raznobojne ladice, papirnate „vreće“ za pohranjivanje i sl.

Dobra ideja je omogućiti da dijete može negdje i objesiti dio svoje sportske opreme ili kostim svog super junaka jer i to će ga podsjetiti na aktivnosti koje voli i probudit ugodu boravljenja u svom prostoru i poticati ga da dovrši svoje zadatke.

Dizajn rasvjete bi trebao biti učinkovit i siguran – kombinacijom različitih rasvjetnih tijela stvara se, ne samo vizualno, ugodan ambijent, a strateški postavljene svjetiljke iznad polica i ladica doprinose dobroj organizaciji skladištenja.

Foto: pixabay

Razmislite o boji zidova i boji (bojama) koje će prevladavati u sobi. Sa bijelim ili lagano bež zidovima i dodavanjem detalja u bojama ne možete pogriješiti, ali djeca vole boje i one čak mogu i blagotvorno, ali i stimulirajuće djelovat na djecu. Svijetle boje stimuliraju mozak i pomažu pri lakšem pamćenju. Ponekad se dobro povest za idejama koje koriste pri uređenju škola – boje su jedna od njih.  Na primjer, zelena će pomoć pri fokusiranju, ali djeluje umirujuće kao i plava. Narančasta boja potiče bolje raspoloženje, a crvena kreativnost iako je preporučljivo da se crvena boja zadrži na pojedinim detaljima, a ne kao boja kojom će se bojati zidovi jer je ona u spektru boja ipak najintenzivnija.

Foto: pixabay

Odaberite djetetu kvalitetan krevet i madrac jer mu je za obavljanje obaveza preko dana dobar san prijeko potreban.

Osim što soba za školarca, bilo kojeg uzrasta, treba zadovoljavati njegove potrebe i biti funkcionalna i udobna, ona isto tako treba biti odraz djetetove osobnosti ispunjena predmetima i ostalim podsjetnicima o onome što dijete voli i što ga veseli. Time će uvijek rado u njoj boraviti, obavljati svoje zadatke te ugostiti prijatelja na igri pa i na zajedničkom učenju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije