07.05.2014. u 10:48

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Postojeći stan nalazi se u sklopu stambene zgrade iz 1970. godine u Zagrebu. Sustav obodnih nosivih zidova omogućava uklanjanje svih postojećih pregrada bez potrebe za statičkim projektom. Jedini element koji mora ostati na istoj poziciji je instalacijska vertikala s odvodom kanalizacije i vertikalnim cijevima ventilacije sanitarnih čvorova. Jednostranom istočnom orijentacijom stana osigurano je direktno dnevno osvjetljenje u prijepodnevnom satima u čitavom stanu čime su postignuti idealni uvjeti za prenamjenu stambenog u uredski prostor.

Postojeća ostava uz ulaz se uklanja čime se proširuje ulazni prostor. Instalacije kuhinje premještaju se s postojećeg zida prema kupaonici na suprotni zid prema stubištu. U kupaonici se uklanja tuš kabina, a wc školjka se rotira oko instalacijske vertikale.

Foto: Zvonimir Vidović

Prostor dnevnog boravka se oprema ugradbenim ormarima po obodnim zidovima za smještaj uredske dokumentacije. Četiri radna stola se organiziraju u središtu prostorije s podnim utičnicama za napajanje računala. Na taj način se izbjegava pojava kabela za priključak struje na liniji hoda i korisnom prostoru.

Pozicioniranjem sanitarnog čvora u tlocrtnom središtu stana dobiva se kružna veza. Kuhinjski elementi se postavljaju u nišu dubine 70 cm koja se po potrebi može zatvoriti laganim kliznim panelima čime se ova prostorija pretvara u sobu za sastanke.

Foto: Zvonimir Vidović

Obzirom na datum izgradnje, projektom adaptacije je predviđena izvedba mjera poboljšanja energetske učinkovitosti, prvenstveno u vidu režimske potrošnje energenata, obzirom na specifične periode korištenja prostora, primarno u dopodnevnim satima.

Sve mjere poboljšanja energetske učinkovitosti prikazane su u projektu.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije