15.10.2014. u 11:13

Ovlašteni arhitekt Ivan Frleta svakog tjedna donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Ivan adaptira i vaš stan, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Trosoban stan veličine 65 m2 nalazi se u Splitu na Sućidru u višestambenoj zgradi izgrađenoj 1979. godine. Tlocrt je izuzetno izduženog oblika, s dužom osi od gotovo 18 metara, orijentiran u smjeru sjever – jug. Posljedica takvog tlocrta jest da su fronte pročelja preuske u odnosu na dubinu prostora, čime je velik središnji dio stana lišen prirodnog svjetla. Dugi hodnici dodatno potenciraju klaustrofobičan karakter stana. Nelogičnost matematičke prirode vidljiva je na prvi pogled – trosobnom stanu veličine 65,00 m2 mora nedostajati jedna soba.

Foto: Ivan Frleta
Postojeće stanje

Novi korisnici stana mladi su supružnici koji planiraju proširiti obitelj. Nedostaci, koje su sami primijetili, odnose se na funkcionalnu organizaciju. Neprihvatljivo im je da se spavaće sobe nalaze na suprotnim stranama stana, kao i nedostatak adekvatnog prostora za blagovanje i dnevni boravak. Dugačkih mračnih hodnika pomalo se plaše.

Projektom adaptacije pokušao sam ublažiti posljedice nametnute dimenzijama zgrade i organizirati funkcionalan trosoban stan. Spavaće sobe bit će organizirane na jugu, a sklop dnevnog boravka, blagovanja i kuhinje zauzet će sjevernu polovicu stana. Nova organizacija zahtijeva pomicanje kupaonice, što znači uklanjanje svega osim nosivih zidova i dimnjaka. Vlasnicima to odgovara budući da nisu zadovoljni ugrađenim materijalima i oblogama. Smanjenjem površine koju zauzimaju hodnici i boljom prostornom organizacijom, osigurao sam dovoljan prostor za dnevni boravak i blagovanje.

Nova tlocrtna organizacija omogućuje pristup svim prostorijama iz ulaznog prostora. Roditeljska i dječja soba nalaze de jedna pokraj druge i orijentirane su na jug. Nepovoljnu proporciju dječje sobe, koja je bila preduga u odnosu na širinu, poboljšao sam pomicanjem vrata i projektiranjem ugradbenog ormara. Kupaonica je pomaknuta u odnosu na zatečeno stanje, ali ostala je približno iste površine. Sjeverni dio tlocrta objedinjen je, što će znatno utjecati na bolju osvijetljenost i dojam prostranosti čitavog stana. Kuhinja se nalazi najbliže ulazu, slijede blagovaonica i dnevni boravak iz kojeg se izlazi na lođu.

Foto: Ivan Frleta
Projektirano stanje

Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Trebate nam poslati postojeći tlocrt s barem jednom dimenzijom, zatim, koji su korisnici stana, koje prostorije žele imati te imate li neku specifičnu želju. Ne bi bilo loše da pošaljete fotografije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije