11.12.2013. u 00:00

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net !

Prošli tjedan stigao nam je upit dvoje čitatelja koji žive u stanu od 45 m2 u Zagrebu. Njihov stan ima jednostranu orijentaciju (zapad - jugozapad) i nalazi se u sklopu stambene zgrade.
Čitatelji su nam se zbog loše tlocrtne dispozicije svog stana obratili za savjet. Primijetili su da u usporedbi s nekim stanovima slične kvadrature njihov stan djeluje ograničeno obzirom na mogućnost iskorištavanja prostora. Unatoč činjenici da u stanu žive već neko vrijeme, još nisu investirali u ormare jer ne znaju kako bi iskoristili prostor. Treba naglasiti da je svakako i takva odluka puno bolja nego bez prethodnog savjetovanja kupiti gotove ormare koji bi na prvi pogled stali u postojeće okvire.

Već prilikom prvog pogleda na tlocrt postojećeg stanja uočava se disproporcija postojećih prostornih odnosa i površina pojedinih prostorija. Stan ima pravokutan tlocrt. Generalno, prva nepovoljna stvar jest što je ulaz u stan na užoj stranici pravokutnika. To u startu otežava rješavanje kvalitetne tlocrtne dispozicije prostorija. Osim toga, orijentacija stana na jugozapad svakako nije poželjna, posebno ako je stan jednostrano orijentiran. Nadalje, u postojećem stanju pregradni zidovi su širine 15 cm. U stanovima s manjom kvadraturom bolje je imati pregradne zidove od gipsa koji imaju ojačanja OSB pločama s unutarnje strane jer njihova širina može biti i do 7,5 cm, a uz to mogu biti dobro zvučno izolirani. U novom projektiranom rješenju ovog stana prikazani su zidovi širine 10 cm. Navedeni razlozi samo su neki zbog kojih je uvijek bolje savjetovati se s arhitektom prije ovakve investicije.


Zahtjev je da se osim prijedloga rasporeda ormara prikažu radni prostor u stanu (jer se stanari bave poslom koji obavljaju kod kuće), stol i stolice te ormari za cipele i jakne. Prijedlogom je relativno uska kuhinja "U-sheme" u postojećem stanju proširenjem za 1 kuhinjski element od 6o cm promijenjena u kuhinju "L-sheme" sa šankom (koji može i ne mora biti povišen u odnosu na visinu kuhinjskih elementa, a ujedno služi i kao radna ploha. Na taj način je postignut jedinstven prostor dnevnog boravka i kuhinje, a istovremeno se šank može koristiti kao stol za blagovanje.


Kupaonica je uvlačenjem smanjena za širinu ugradbenog ormara na ulazu koji služi za odlaganje kaputa, a koji spajanjem na instalacijsku vertikalu u kupaonici može dijelom, uz vanjski zid prema stubištu, biti izveden kao ventilirani ormar za cipele.

Spavaća soba i radni dio jedinstven su prostor u koji se pristupa iz dnevnog boravka preko dvaju kliznih vrata, u punoj visini prostorije, ugrađenih u gipsani zid. Gipsani zid je ojačan OSB pločama s unutarnje strane zbog montaže ekrana TV-a prema dnevnom boravku. U sklopu spavaće sobe su, uza zid prema kupaonici, predviđeni ormari u punoj visini prostorije. Na ove ormare se nadovezuju viseći elementi (donja ploha elemenata na visini 216 cm) spojeni s komodom iza radnog prostora.
Radni prostor na taj način ima potrebno dnevno svjetlo i pristup iz dnevnog boravka.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije