TOP SAVJETI

Četiri glavne pogreške kod rasporeda namještaja u dnevnom boravku

Thinkstock
01.08.2019.
u 08:58

Ponekad svoj dom opremamo metodom kombinacije: kombiniramo stari namještaj koji već imamo s novim ili pak postojeći namještaj unosimo u novi dom prilikom seljenja. Ako je nešto funkcioniralo prije, ne znači nužno da će tako i biti u novom okruženju

Prenosimo četiri glavne pogreške koje činimo kada je u pitanju raspored namještaja u dnevnom boravku prema portalu Apartment Therapy te savjete kako ih riješiti.

Zaklanjate pogled

Ponekad svoj dom opremamo metodom kombinacije: kombiniramo stari namještaj koji već imamo s novim ili pak postojeći namještaj unosimo u novi dom prilikom seljenja. Ako je nešto funkcioniralo prije, ne znači nužno da će tako i biti u novom okruženju. Kod ukupnog dojma koji dobijemo kada smo u dnevnom boravku od velike važnosti je i preglednost, tj. način na koji se naše oči kreću po prostoriji. Nemojte postaviti neki komad namještaja tako da zaklanja pogled preko sobe ili kroz prozor. Neka namještaj u središtu prostorije bude nizak, a visok uza zidove.

Foto: Zuiver

Najzorniji primjer uređenja prema ovom pravilu je korištenje stolića za kavu koji je mali i nizak. Kutne garniture u pravilu stavljamo uza zid, baš kao i police s knjigama. Obratite pozornost na podne svjetiljke, koje bi trebale biti u kutu te postavljene uza zid, baš kao i naslonjači.

Nema protočnosti

Prema portalu Apartment Therapy, najgora greška kod rasporeda namještaja je nedostatak protočnosti. Kada se krećete prostorijom između ostalih komada namještaja treba biti oko 90 centimetara slobodnog prostora kako se ne biste spoticali ili provlačili. Ponekad je potrebno pomaknuti samo jedan komad namješaja kako bi se to siguralo.

Neka vaš stolić za kavu bude okrugli ili ovalni, umjesto većeg i četvrtastog jer ćete lakše hodati oko njega.

Odmaknite sofu od zida

Ako imate osjećaj da je sav namještaj "zalijepljen" za zidove i osjećate se čudno gledajući raspored, probajte sofu odmaknuti 30 centimetara od zida. Ova mala promjena vizualno će učiniti puno za dojam. Prostorija će dobiti na dubini i neće se doimati prevelikom ili prenatrpanom.

Pretjerujete s namještajem za sjedenje

Sofa, dvosjed, naslonjači, taburei, stolci… Treba li vam zaista toliko namještaja za sjedenje? Šanse su da ne treba, osim ako ne pozivate obitelj i prijtelje na druženje svakih par dana. Raščistite nepotrebne komade namještaja i poboljšat ćete protočnost kroz dnevni boravak. Imate ćete više mjesta, a nećete se osjećati klaustrofobično, kao da se sav namještaj urušava na vas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije