Osteospermum sp.

Osteospermum

osteospermum
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

U ovaj rod uključeno je nekoliko polugrmova i pužućih trajnica te njihovih hibrida i kultivara idealnih za obrube cvjetnih gredica ili pak za sadnju u cvjetne posude. Srodne su s jednogodišnjim dimorfotekama i često se s njima zamjenjuju. Uzgajaju se zbog lijepih cvjetova nalik na cvjetove ivančice.

Podrijetlom iz južne Afrike ove biljke mogu rasti na otvorenome jedino u područjima blage klime. Vrste se dijele na pokrivače tla, primjerice O. fruticosum, i na više grmolike vrste O. jucundum i O. ecklonis. U prvu skupinu ubrajaju se vrste ljubičastih ili plavobijelih cvjetova s tamnim centrom. One formiraju čupavu pužuću stabljiku koja može prekriti površinu i do 1,5 m u promjeru i narasti u visinu 20-ak cm.

Druga je skupina gotovo dva puta viša, ali se ne širi više od 80-ak cm u promjeru. Njeni cvjetovi variraju u boji od raznih tonova ljubičastocrvene do ružičaste i žute. Cvjetovi se uglavnom pojavljuju ljeti, kod nekih vrsta i u proljeće. Biljke traže umjereno zalijevanje, plodno tlo i sunčano mjesto. Inače su jednostavne za uzgoj.

Zanimljiv kultivar je Osteospermum 'Whirligig' zbog oblika cvjetova, odnosno njihovih latica čiji oblik podsjeća na oblik žlice. Bijele su boje s tamnoplavo-sivom sredinom.

Primjena: na cvjetnim gredicama, na kamenjaru, u cvjetnim posudama

Napomena: Kako bi biljka očuvala zbijeni grmolik oblik, potrebno ju je povremeno prikratiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?