Ochna serrulata

Ohna

ohna
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj rodi sadrži 86 vrsta od kojih njih dvanaest raste u južnoj Africi. Jedna od interesantnih vrsta tog područja jest Ochna serrulata koja raste kao grm 2-3 m visine. Katkad izraste poput manjeg drveta do 6 m visine.

Listovi su eliptični do 5 cm dužine, ponekad nazubljeni. Mladi listovi koji se javljaju u proljeće prekrasne su ružičasto-brončane boje; kako postaju stariji, boja im se mijenja u sjajno zelenu.

Mali, jednostruki žuti cvjetovi koji se javljaju u kasno proljeće i ljeto privlačni su leptirima i pticama koje jedu plodove i tako raznose sjeme.

Nakon cvatnje zeleni, nedozreli plodovi pretvaraju se u okruglasti crni, mesnati plod koji je okružen svijetlocrvenim čaškama. One se često puta zamjenjuju s cvjetnim laticama.

Ohna vrlo dobro raste u području gdje nema niskih temperatura iako može podnijeti lagani mraz. Voli mjesto na suncu te zahtijeva tlo bogato hranjivima i redovito zalijevanje. Nakon stvaranja plodova dobro ju je lagano orezati kako bi se očuvao zbijeni grmolik oblik.

Koristi se za sadnju kao živica, jer je otporna na vjetar i dobro podnosi orezivanje. Također se može saditi kao privlačan detalj u mješovitim gredicama ili u veće cvjetne posude pa i uzgajati kao bonsai.

Primjena: za živicu, na gredicama, u većim cvjetnim posudama, kao bonsai

Napomena: za najbolje rezultate sjeme očišćeno od ostataka ploda mora se odmah posijati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?