Papaver sp.

Mak

mak
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Vrste ovog roda mogu biti trajnice, jednogodišnje ili dvogodišnje biljke, podrijetlom su iz istočne Azije, sjeverne Amerike i Europe. Listovi su perasti, zelene do zelenosive boje. Visina biljke ovisno o vrsti varira od 30 do 120 cm. Cvjetovi koji se javljaju ljeti mogu biti jednostruki ili puni, a nalaze se na dugim, tankim stapkama.

Makovi trebaju dugo, hladno razdoblje prije cvatnje. Traže puno sunca te neće uspijevati u sjeni. Poznate trajne vrste su Papaver orientale (Turski mak) i Papaver nudicaule (Islandski mak), dok je Papaver rhoeas (Žitni mak) jednogodišnja vrsta.

Turski mak ima duboko rasperjane listove, koji su poput stabljike sivozelene boje i dlakavi. Cvjetovi su prilično veliki, glatkih latica, javljaju se u rano ljeto, a ono što je dražesno kod njihovog izgleda jest tamna pjega u dnu čaške. Cvijet traje vrlo kratko, a unatoč tome pupoljci se koriste za rez.

Žitni mak često raste kao korov na livadama. Njegovi uzgojeni oblici mogu imati jednostruke i pune cvjetove. Osobito je atraktivan ako se nalazi u većim skupinama.

Primjena: na cvjetnim gredicama

Napomena: sjeme je potrebno biti izloženo niskim temperaturama prije sjetve, stoga se tjedan dana prije sjetve na otvorenome u proljeće drži u hladnjaku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?