Nymphaea sp.

Lopoč

lopoč
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Lopoč ili vodeni ljiljan pripada skupini trajnica za vodu. Smatraju se neizostavnim dijelom svakog vodenog vrta.

Osim što plijene ljepotom cvjetova čašasta ili zvjezdolika oblika, njihovi veliki okruglasti ili srcoliki listovi koji plutaju na površini vode predstavljaju zaklon za ribe, a osim toga pomažu održavati vodu čistom. Oni se izdižu iz dugačkih stapki koje izlaze iz dugih rizoma koji se nalaze ukopani u jezersko dno.

Zbog svoje veličine i velike površine koju prekrivaju potrebno je pomno birati biljke za vodeni vrt. Dijele se u više grupa ovisno o dubini sadnje, veličini cvjetova i veličini listova.

Postoji oko 40 vrsta lopoča te velik broj njihovih kultivara i varijeteta koji zahtijevaju toplo podneblje, dok ima i onih koji će uspijevati i u hladnijim područjima.

Tropski lopoči obično drže svoje cvjetove više iznad vode. Postoje oni koji cvjetaju po danu i oni koji cvjetaju po noći. Primjerice Nymphaea 'Antares' cvate noću, cvjetovi se otvaraju sa sumrakom te zatvaraju drugi dan oko podneva.

Lopoči otporniji na niže temperature ne cvatu toliko obilno kao tropski te ne pružaju cvjetove visoko iznad razine vode.

Primjena: za vodene vrtove, jezerca; patuljasti oblici mogu se posaditi u veće nepropusne posude te držati na balkonu ili terasi

Napomena: tropskim lopočima zimi je potrebna zaštita od niskih temperatura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?