Lathyrus

Mirisna grahorica

mirisna grahorica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

U bliskom su srodstvu s vrtnim graškom - Pisum i grahoricama - Vicia. Ovaj se rod sastoji od 150 vrsta jednogodišnjeg bilja i trajnica, no mnoge od njih su penjačice i jestive su. Prirodno su im stanište uglavnom predjeli sjeverne hemisfere s umjerenom klimom, no velik broj vrsta nastanjen je u Andama u Južnoj Americi.

Grahorice se lako uzgajaju i imaju perasto lišće. Cvjetovi oblika graška dolaze u širokom rasponu boja od crvene, narančaste, svijetloljubičaste do bijele, plave pa čak i svijetložute. Plosnate sjemenke oblika mahune slijede cvatnju.

Lathyrus odoratus - slatka grahorica, zauzima važno mjesto u povijesti znanosti, jer je bila jedna od glavnih biljaka koje je koristio Gregor Mendel (1822.-84.) u svojim pokusima križanja, koje je pak vodilo do razvoja genetike kao znanstvene discipline.

Ove su vrste dosta otporne na mraz i traže plodna, dobro drenirana tla na punom suncu. Sklone su plijesni pa treba pripaziti.

Primjena: za gredice, vrtne posude, prozorske sandučiće, za rez.

Napomena: Za vrijeme rasta potrebno ih je poduprijeti kolcima i nakon cvatnje ukloniti uginule cvjetove. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?