Lantana sp.

Lantana

'Detail of flowers and foliage of lantana'
'Hemera Technologies'
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj privlačni zimzeleni grm potječe iz suptropskih predjela Južne Afrike i Amerike. Krasi vrtove primorskih krajeva, dok se u unutrašnjosti može uzgajati u cvjetnim posudama. Najčešće se uzgaja vrsta Lantana camara, robusni grm trnovitih izboja i tamnozelenih listova istaknute nervature.

Cvate žutim, narančastožutim i narančastocrvenim cvjetićima skupljenima u privlačne kupolaste cvatove. Cvatnja je obilata, a traje cijeloga ljeta do listopada. Hibridne sorte odlikuju se gušćim rastom i bogatijom cvatnjom u raznim bojama, pa i bijeloj. Niski grmovi visine do 60 cm i širine 100-120 cm izvrsni su pokrivači tla. Vrlo su otporni na jače pljuskove.

Odgovara mu svijetlo mjesto na suncu ili u polusjeni, u duboku, hranjivu i propusnu tlu. Njega se sastoji od zalijevanja u razdoblju intenzivna rasta i otkidanja rastućih vrhova kako bi se postigao razgranatiji i gušći rast. Da bi se produžila cvatnja, ocvali se cvjetovi redovito uklanjaju. Biljke koje rastu u loncima treba prije jače studeni unijeti u zatvoreno, gdje će prezimiti pri temperaturi od 6-10 stupnjeva, uz povremeno zalijevanje.

Primjena: u vrtovima i uzgojnim posudama, niske forme kao pokrivači tla.

Napomena: Redovitim uklanjanjem ocvalih cvatova produljuje se cvatnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?