Lampranthus

Lamprantus

lamprantus
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Sukulentne trajnice gusto razgranata, grmolika oblika. Poznato ih je stotinjak vrsta. Podrijetlom su iz južne Afrike. Lako rastu i šire se vrlo brzo. Listovi lamprantusa trokutasta su oblika i sivkaste boje.

Cvjetovi su nalik na cvjetove glavočika. Zanimljivo je da jedan cvijet može cvasti i do tjedan dana. Otvara se obično za pune danje sunčeve svjetlosti. Što je biljka starija, cvatnja je slabija. Mlade se biljke sade u svibnju, nakon što prođe opasnost od mraza.

Najbolje uspijevaju u siromašnu (npr. 3 dijela pijeska na jedan dio treseta) i suhu tlu na punome suncu. Prebogato tlo dovodi do bujna rasta listova i slabe cvatnje. Poželjno je uklanjati cvjetove kada počinju venuti.

Primjena: Ondje gdje je blaža klima uzgaja se obično na gredicama, a može se uzgajati i u sandučićima ili loncima ili pak za kamenjare kao ukras nakon proljetno cvatućih lukovica.

Napomena: zalijevati samo ako se primijeti smežuranost listova i tada obilno zaliti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?