Kerria japonica

Japanska kerija

japanska kerija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj rod podrijetlom iz Kine i Japana sastoji se od samo jedne vrste: listopadnog grma s nizom uspravnih stabljika visine od 180 cm koje izranjaju izravno iz tla.

Japanska kerija je širok, kompaktan grm koji voli plodnija tla i polusjenovite položaje. Kerria japonica 'Pleniflora' češće se pojavljuje u europskim vrtovima, u koje je unesena gotovo 50 godina prije nego što su otkrivene divlje vrste. Lišće je 25 mm dugo, svijetlozelene boje, oštrih oblika s nazubljenim završecima. Izvorna vrsta ima jednostavan, zlatno-žuti cvijet.

Ovo je vrlo snažna, potpuno otporna na mraz i prilagodljiva biljka koja dobro uspijeva u svakom dobro dreniranom tlu u djelomičnoj sjeni. Dobro podnosi onečišćenje pa se može posaditi i unutar gradskih parkova i uz prometnice. Cvate u proljeće prekrasnim žarko zlatno-žutim cvatom.

Primjena: krovni vrt, uzgoj u blizini ribnjaka, vrlo se lijepo uklapa u vrt ladanjskog stila

Napomena: Nakon cvatnje potrebno je grm lagano orezati do razine tla kako bi se prorijedile i uklonile neke starije grane, jer inače izboji mogu postati predugački, a time grm neprivlačan. Važno je da se Kerria japonica širi izbojima pa može uzeti maha u vrtu, stoga redovito uklanjajte višegodišnje mladice uz sam korijen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?