Iberis Sempervirens

Snježak, ognjica

snježak
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Snježak je jastučasta trajnica intenzivno bijelih cvjetova skupljenih u štitaste cvatove, koji kad procvatu u proljeće izgledaju kao snježni pokrivač. Naraste 15–30 cm u visinu i do 60 cm u širinu. Odgovara mu osunčano do polusjenovito mjesto, na težem tlu dobre propusnosti.

Zimi je poželjno pokriti biljku granama četinjača radi zaštite plitkog korijenja i zimzelenih listova od mraza. Redovitim uklanjanjem ocvalih cvatova produljuje se cvatnja, a neposredno nakon što biljka ocvate oreže se na dvije trećine do jedne polovine visine. To će spriječiti stvaranje plodova i potaknuti gust rast izboja sa začetcima cvjetnih pupova za iduću sezonu cvatnje.

Starijim se biljkama radi pomlađivanja svake godine potpuno odstrani nekoliko izboja. Sadi se na gredicama, u kamenjarima, uz puteljke i obrube, kao pokrivač tla, a rabi se i za rez.

Vrsta se razmnožava sjemenom u proljeće, kultivari reznicama stabljike nakon cvatnje. Sa snješkom treba nježno postupati jer se krhke stabljike lako slome.

Primjena: na gredicama, u kamenjarima i suhozidima, uz puteljke i obrube, kao pokrivač tla, a rabi se i za rez.

Napomena: Kod kupnje provjerite radi li se o trajnici jer može doći do zamjene s vrstama I. amara i I. umbellata koje su jednogodišnje vrste.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?