Hepatica nobilis

Jetrenka

jetrenka
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ova mala zeljasta trajnica izvrstan je izbor za sadnju na kamenjaru ili gredicama u polusjeni jer počinje cvjetati u ožujku i travnju prije nego što neke uobičajene vrste cvatu u vrtu.

Samonikla je u svijetlim šumama, najčešće hrasta kitnjaka i običnog graba. Jetrenka ima neke posebne zahtjeve, primjerice, tlo mora biti lagano vlažno cijelo vrijeme te najbolje uspijeva u polusjeni. Osobito dobro raste u svježem, blago kiselom, rastresitom tlu bogatom poluraspadnutim lišćem. Uspravni pojedinačni cvjetovi oblikom podsjećaju na cvjetove anemone, plavoljubičaste boje, javljaju se u ožujku i travnju.

Nalaze se na kraćoj cvjetnoj stapci. Kožasti listovi tvore rozetu, nalaze se na dlakavoj dugoj peteljci; s lica su tamnozelene boje, a s naličja crvenkaste boje. Do polovine su usječeni na tri jajolika jednaka režnja. Cijela biljka je visoka do 15 cm. Kultivari imaju jednostavne ili pune cvjetove bijele, plave, ružičaste ili crvenoljubičaste boje.

Primjena: na kamenjare, cvjetnim gredicama u polusjeni, u sjeni drveća.

Napomena: cvatnja se može pospješiti dodavanjem sporo otpuštajućeg hranjiva tijekom kasnog proljeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?