Forsythia

Forzicija

forzicija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Forzicija je cvatući listopadni grm koja nas svakog proljeća razveseli prekrasnim žutim cvjetovima. Spada u porodicu maslina, Oleaceae. Grm naraste od 45 cm do 3 m visine. Visoke vrste vrlo su pogodne za uzgoj kao cvjetna živica. Patuljaste vrste sade se u posude.

Cvjetovi se pojavljuju prije listova, u travnju i svibnju. Rastu u obliku grozdova koji obavijaju grane. Svih su nijansi žute boje: od blijedožute do sjajnožute, pa sve do tamnožute boje. Forzicija je vrlo otporna na hladnoću i vrućinu te vrlo skromna što se tiče uzgoja i njege. Voli sunčana staništa, tlo mora biti uvijek vlažno, ali propusno.

Da bi forzicija i idućeg proljeća bujno cvala, treba ju redovito orezivati, odmah nakon cvatnje. Stare grane treba porezati odmah do tla, ostale grane prikratiti i prorijediti. Razmnožava se zelenim reznicama ili povaljenicama od proljeća ili ljeta. Dva do tri komada sadnica forzicije na dužni metar vrlo brzo stvara gustu živicu. Osim kao živica prekrasno izgleda samostalno kao cvatući grm na livadi u ladanjskom vrtu. Uzgaja se za rez, za vazu ili viseće vrste za pergole i sjenice.

Primjena: za živicu, za uzgoj u špaliru, kao samostalan grm u ladanjskim vrtovima, za vaze, za rez.

Napomena: iako je vrlo otporna na hladnoću, duža razdoblja s niskim temperaturama ispod ništice mogu uništiti cvjetne pupove i tako utjecati na cvatnju u proljeće.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?