Euphorbia marginata

Euforbija

euforbija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ova jednogodišnja biljka iz porodice mlječika naraste od 30 do 90 cm u visinu. Sitni cvjetovi koji se pojavljuju u ranu jesen žuto-zelene su boje okruženi s četiri ili pet bijelih pricvjetnih listova. Pravi listovi ove mlječike su dugi, ovalni, dlakavi i lagano zašiljena vrha. Oni koji se nalaze duž stabljike zelene su boje, dok su pri vrhu po rubu obojeni bijelom bojom, što ovu biljku dodatno čini atraktivnom. Kod ove biljke treba biti na oprezu jer mliječni sok, karakterističan za sve mlječike, može uzrokovati iritacije i dermatitis na koži. Osim toga, pri sadnji u vrtu treba voditi računa da može biti invazivna.

Traži sunčan položaj ili djelomičnu polusjenu na dobro propusnom tlu, najbolje humusno ilovastom s dodatkom pijeska. Iako može podnijeti povremenu sušu, biljka treba umjerenu količinu vode; između zalijevanja obvezno ostaviti da se tlo prosuši. U prirodi raste na siromašnom tlu te ju ne treba prihranjivati, što bi uzrokovalo stvaranje listova na štetu cvjetova.

Primjena: na gredicama u vrtu, u kombinaciji s ostalim cvatućim biljkama, u cvjetnim posudama

Napomena: Cvjetovi se mogu koristiti za rez te dugo traju uronjeni u vodu ako se kraj odrezane stapke odmah nakon rezanja uroni u kipuću vodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?