Eryngium

Kotrljan

kotrljan
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Kotrljan je srednje visoka trajnica, spada u porodicu krstašica, Umbelliferae. Uspravna je rasta. Listovi su mu nalik listovima čička, bodljikavi, zelene do sivozelene boje. Neki su prošarani bijelim žilama. Cvjetovi su metalnoplave i srebrne boje, okruženi širokim pricvjetnim listovima. Vrlo su privlačni pčelama.

Cvatu od sredine pa gotovo do kraja ljeta. Kotrljan nije teško uzgojiti i trebao bi ga imati svaki vrt s trajnicama. Voli položaje na punom suncu, suho i pjeskovito tlo. Vrlo oskudno ga treba zalijevati i povremeno prihraniti kompleksnim mineralnim gnojivom.

Razmnožava se sjemenom u proljeće, rjeđe korijenovim reznicama u jesen. Spada u grupu trajnica koje klijaju zimi. Otporan je na vrućinu te na vrlo niske temperature zimi. Kotrljan se sadi na gredice u kombinaciji s ostalim trajnicama. Niže sorte sade se u kamenjare. Sjajno se uklapa u svaki ladanjski vrt. Uzgaja se za rez i suši. Suh se kombinira u cvjetne aranžmane i bukete.

Primjena: za gredice u ladanjskim vrtovima, sadi se za rez za suhe cvjetne aranžmane.

Napomena: kotrljan stvara dugo, grubo korijenje, koje vrlo teško podnosi diobu te se često teško prima. Ali kad se jednom ukorijeni, širi se i raste vrlo lako i ne zahtijeva puno njege.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?