Erodium x variabile

Čapljan

čapljan
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Iako ova biljka ne raste često u vrtovima, popularna je za sadnju na kamenjaru i u alpskim vrtovima. Ime Erodium x variabile dobila je kao hibrid koji ima karakteristike dviju vrsta Erodium corsicum i Erodium reichardii, koje su spororastuće trajnice iz mediteranskih krajeva.

Postoji više kultivara, od kojih je veoma atraktivan E. x variabile 'Flore Pleno' zbog dvostrukih ružičastih cvjetova, koji se pojavljuju veći dio godine. Prekrasan je i E. x variabile 'Bishop's Form' visine do 20 cm ružičastih cvjetova koji se prekrasno ističu naspram tamnozelenih listova koji čine biljku lijepom i u vrijeme kada ne cvate. Bijele cvjetove ima E. x variabile 'Album'.

Kod nekih kultivara cvjetovi mogu imati izraženije tamnije pruge na laticama. Erodium voli sunčani položaj na dobro propusnom tlu, stoga najbolje raste na kamenjaru, ali se može saditi i kao obrub cvjetnih gredica.

Primjena: na kamenjaru, kao obrub gredica, u cvjetnim posudama

Napomena: U našim krajevima, na području Velebita, na suhim, travom obraslim mjestima, na livadama ili uz rub putova samoniklo raste obični čapljan Erodium cicutarium kao jednogodišnja, dvogodišnja, rjeđe višegodišnja biljka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?