Clerodendron bungei

Kineski klerodendron

kineski klerodendron
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Biljka je ime dobila po prof. Alexanderu von Bungeu, ukrajinskom botaničaru iz 19. stoljeća. Domovina ovog listopadnog grma ili pak stabla je Kina.

U Europu je donesen početkom 19. stoljeća. Na prirodnim lokalitetima živi na pustim mjestima, obroncima i uz vlažne zasjenjene rubove cesta. Nasuprotni tamnozeleni listovi srcolika oblika nazubljena su ruba. Smrvljeni listovi vrlo su neugodna mirisa. No, zato su cvjetovi oblika zvijezde mirisni, skupljeni u poluloptaste cvatove.

Atraktivni plodovi su plavkaste boje. Što se tiče orezivanja, u proljeće (ožujak, travanj) treba orezati samo suvišne i mrazom oštećene grane.

Primjena: za vrtove i parkove, kao soliter ili može poslužiti za aleje i drvorede.

Napomena: Sadnju mladih biljaka treba obaviti ili u proljeće ili u jesen. Grm tjera puno izdanaka iz tla pa može postati pravi korov u vrtu jer se brzo širi. Osjetljiv je na mraz. No, ako i smrzne, potjerat će nove izdanke iz tla u proljeće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?