Centranthus rubber

Mavonja, mamuzica

mamuzica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovo je trajnica koja naraste od 60 do 90 cm visine i bujno cvate tamnocrvenim zvjezdolikim cvjetovima koji se nalaze na cvjetnim stapkama visoko iznad listova.

Ima dugo razdoblje cvatnje od ranog ljeta pa sve do jeseni. Listovi su obli, sivo-zelene boje, lagano nazubljeni. Sadi se od listopada do ožujka u obično dobro propusno, po mogućnosti vapnenasto tlo. Može rasti i na hranjivom siromašnijim tlima. Razmnožava se sjemenom zasijanim u ožujku na otvorenome. Ne želimo li da se biljka sama zasijava, nakon cvatnje cvjetove je potrebno odstraniti. Postoji i oblik bijelih cvjetova 'Albus'.

Mamuzica potječe iz područja mediteranske Europe te Sjeverne Afrike i Turske. Uspješno će rasti na otvorenome bez posebnog zalijevanja, odnosno treba ju zalijevati dok se sasvim ne prilagodi te u vrijeme velike suše. Ne podnosi presađivanje i temperaturu nižu od -9°C.

Ne odgovara joj sjena, već najbolje uspijeva na sunčanu mjestu, a podnosi položaje uz more; uspješno će rasti i na stjenovitim terenima.

Primjena: Idealna biljka za sušnije položaje na suncu, za gredice, suhozidove, stjenovita područja

Napomena: Atraktivni cvjetovi privlače pčele i leptire koji ih oprašuju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?