Oxalis sp

Cecelj, kiselica

cecelj
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj je rod vrlo bogat vrstama, pa ih brojimo čak 800. Uglavnom se radi o trajnicama koje su najčešće samonikle u južnoj Africi i tropskim i suptropskim dijelovima Amerike, ali se mogu naći i u drugim dijelovima svijeta.

Nekoliko vrsta prekrasno djeluje posađeno na kamenjaru, dok su neke od njih opet idealne za cvjetne gredice i prozore. Prilično su invazivne pa se pojedine smatraju korovima, ali se unatoč tome rado sade u vrtovima. Listovi su slični listovima djeteline, sastoje se od tri ili četiri liske, sivkasto zelene boje.

Cvjetovi s pet latica, ovisno o vrsti, mogu biti različitih boja, a najčešće su ružičasti, ljubičasti, plavičasti pa i žuti. Kod većine vrsta javljaju se u rano proljeće i ljeto.

Ovisno o vrsti, neki cecelji imaju gomoljastu podzemnu stabljiku kojom se i razmnožavaju. Nadzemni dio zimi propada.

Od vrsta koje se mogu saditi u vrtu osobito na sunčane položaje na kamenjaru su Oxalis adenophylla (čileanski cecelj), Oxalis laciniata, Oxalis articulata gdje lijepo prekrivaju manje površine i rastu poput pokrivača tla.

Primjena: na kamenjari, kao obrubi cvjetnih gredica, u cvjetnim posudama.

Napomena: prilično otporna biljka koju ne napadaju štetnici, osim puževa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?