Ceanothus impressus

Ceanotus

ceanotus
flora maga
01.12.2016.
u 00:00

Ovo je grm koji naraste otprilike dva metra u visinu i širinu. Najviše voli rasti na pjeskovitoj ilovači na suncu ili u djelomičnoj sjeni u umjereno vlažnom tlu. Ne podnosi vapno u tlu. Listovi su mali, zimzeleni, ovalni ili gotovo okrugli, tamnozelene boje.

Cvjetovi su plavoljubičaste boje, sitni, nalaze se u malim zbijenim cvatovima. Pojavljuju se od sredine proljeća do rana ljeta. Ova biljka ima hermafroditne cvjetove. Domovina mu je Kalifornija. Vrlo lijepo izgleda posađen na sunčanim rubovima travnjaka ili kao soliter. Raste na toplom, sunčanom, zaštićenom mjestu, može rasti i uz obalu mora. Može podnijeti temperaturu do 10°C ispod ništice, bez problema uspijeva u blažim klimatima, dok se u hladnijima treba saditi uz sunčane zidove.

Ne voli jako orezivanje te se ne preporučuje rezati grane tanje od olovke. Uglavnom se u proljeće uklanjaju suhe grane. Brzo raste. Ne voli uznemiravanje korijena te ga je najbolje odmah posaditi na trajno mjesto. Atraktivan kultivar s tamnoplavim cvjetovima je 'Puget Blue'.

Primjena: uz rubove travnjaka, uza sunčani zid, kao soliter.

Napomena: Neki članovi ovog roda su u simbiozi s bakterijama koje sintetiziraju dušik iz zraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?