Carpobrotus glaucescens

Karpobrotus, čupavac

čupavac
flora
01.12.2016.
u 00:00

Domovina karpobrotusa je Južna Afrika. Spada u porodicu čupavaca, Aizoaceae. Poznato je 25 vrsta iz roda Carpobrotus. Ova trajnica-sukulent raste u krajevima uz more, pa tako i u našim mediteranskim predjelima. Izboji su mu dugački do 2 m i najljepše izgledaju kada padaju preko kamenog suhozida, u kamenjaru, kao pokrivač tla ili na rubovima cvjetnih gredica.

Cvjetovi su ružičasto purpurne boje i cvatu od srpnja do rujna. Otvoreni su samo oko podneva. Na dugačkim izbojima formiraju se mesnati listovi, plavozelene boje i trokutasta oblika u presjeku. Karpobrotus se razmnožava sjemenom u ožujku i travnju. Širi se pomoću izboja koji kako rastu, tako se i vrlo brzo ukorjenjuju. Sadi se od sredine svibnja na razmak sadnje od 10 do 20 cm.

Odgovara mu suho i pjeskovito tlo te položaj na punom suncu ili u djelomičnoj polusjeni. Za rast mu je potrebno vrlo malo vode i može podnijeti dulje sušno razdoblje. Ne podnosi hladnoću, mraz i temperaturu ispod -2 Celzijeva stupnja. Otporan je na sol i jake vjetrove. Bolesti i štetnici karpobrotus vrlo rijetko napadaju.

Primjena: za suhozide i kamenjare, za obrube gredica, kao pokrivač tla

Napomena: Karpobrotus se zbog svog gustog i čvrstog habitusa vrlo često sadi na pjeskovitim tlima da se spriječi erozija tla, a zbog svoje otpornosti na vatru služi kao biljna barijera za širenje požara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?