Canna

Kana

kana
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj rod snažnih lukovičastih trajnica sastoji se od 25 vrsta čije je prirodno stanište u tropima i Južnoj Americi. Pripadaju istoj širokoj grupi kao i đumbir i banane, a nalik su im u smislu da njihove istaknute stabljike koje se nalaze iznad zemlje nisu prave stabljike, već niz čvrsto zatvorenih listova koji niču na odebljalim, čvorastim podancima. Nježne stabljike koje nose cvjetove rastu kroz središte ovih lažnih stabljika i izlaze na vrh noseći lijepe cvjetove asimetrična oblika.

Kod većine divljih vrsta cvjetovi se sastoje od sitnih latica u tonovima žute, crvene i ljubičaste boje. Sve vrtne kane su hibridi s puno širim laticama koje su nastale u 19. stoljeću križanjem nekoliko vrsta. Prijašnji hibridi imali su prilično zaglađene latice u jednoj boji, ali daljnje križanje rezultiralo je većim i zgužvanim cvjetovima raznih boja.

Boje se kreću u rasponu od obične crvene, narančaste i žute do krem, ružičaste i boje breskve. Lišće može biti brončano, zeleno ili ljubičasto, a ponekad i prošarano bijelim ili žutim prugama. Kana uspijeva u toplijim klimama gdje nema mraza i ne preporučuje se u hladnijim klimama, ali ako se uzgajaju u hladnijim predjelima, onda je zimi potrebno korijenje zaštititi debelim slojem malča ili ih se u jesen može izvaditi i premjestiti u zaštićene prostore gdje ih treba držati do proljeća.

Mogu se uzgajati u posudama i staklenicima. Vole sunčane položaje i uspijevaju u toplim, suhim klimama dok im korijenje ima dovoljno vode. Jako dobro reagiraju na obilno prihranjivanje.

Primjena: za gredice, balkone i terase.

Napomena: nakon cvatnje treba podrezati stabljike. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?