JESTE LI IH UGRADILI?

Razdjelnici topline u prosjeku smanjili potrošnju toplinske energije za 30 posto

'gradska...15.09.08. razdjelnik topline...tvrtka brunata Photo:Davor Visnjic/Vecernji list'
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
30.03.2015.
u 15:47

U riječkoj ulici 1. maja pomoću razdjelnika topline ostvarena je ušteda od čak 58 posto!

U Hrvatskoj je dosad ugrađeno ukupno nešto više od 190.000 razdjelnika topline, pa ih danas imaju radijatori trećine svih stanova na koje se odnosi obveza iz Zakona o tržištu toplinske energije i već nakon prve sezone grijanja mogu osjetiti znatne uštede na potrošnji energije, a samim time i na kućnom budžetu.  

Većina ugradnje razdjelnika već je obavljena u gradovima u kojima su se sustavno provodili programi subvencioniranja ugradnje razdjelnika u zadnje tri godine, a to su Rijeka, Karlovac, Velika Gorica, Samobor i Zaprešić. Pritom je više od polovice stanara koji imaju ovaj sustav ugradilo razdjelnike danske tvrtke Brunata, koja u Hrvatskoj trenutačno u funkciji ima oko 100.000 uređaja, pa je prema tome tržišni lider s udjelom od oko 60 posto.

Podaci o potrošnji grijanja u zgradama koje su uvele sustav razdjelnika mjereno na glavnom mjerilu zgrade govore o prosječnom smanjenju isporučene toplinske energije za 30 posto u odnosu na sezonu prije ugradnje. U riječkoj ulici 1. maja ostvarena je ušteda od čak 58 posto!

Važno je napomenuti i kako stanovi lošije orijentacije troše i do 70% više energije.

Iscrpne informacije o toplinskim razdjelnicima pročitajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke.

Komentara 10

DU
Deleted user
20:35 30.03.2015.

To apsolutno nije istina. Razdjelnici su totalna prevara. Ja ih imam od ove sezone grijanja i računi su mi veći nego prijašnjih sezona. Jednostavno, isporučenu toplinsku energiju netko mora platiti. U mom neboderu žive starije žene, većinom udovice koje od svojih mizernih penzija nemaju niti za hranu. Njihovi radijatori su ugašeni cijelu zimu i one se sirote smrzavaju, a mi ostali koji se grijemo plaćamo "razdijeljenu" energiju. Koliko su vam platili iz prevarantske Brunate? Veljača 2015, grijana površina 46m2, 750 kuna. Tko je tu lud?

MA
masc
21:18 30.03.2015.

ako se grijete na toplanu onda su van razdjeljnici nepotrebni i nebi se smjeli ugrađivat da živimo u pametnoj državi ali neživimo, jer rade štetu hep toplinarstvu zbog toga što im je onda potrebna dodatna voda za hlađenje ali ako se grijete na toplanu bez proizvodnje elek. energije onda su uštede moguće ali opet samo ako je uloženo u izolacije tj. fasade i izo prozore. Jedino ako se neplanirate smrzavat u stanu ili hodat u bundi od naprimjer nerca.

Avatar Coldmachine
Coldmachine
01:13 31.03.2015.

Ovaj novinar je pao s marsa ili je ovo sponzorki oglas, ti razdjeljnici su instalirani toboze radi ustede, ali zapravo je fora u tome da se ispune zakonske norme toplana da nas mogu legalno pljackat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije