ISKORISTITE PRILIKU

Za energetsku obnovu kuće – direktno u Fond

energetska obnova
Foto: Shutterstock
09.04.2015.
u 12:05

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 71 milijun kuna za energetsku obnovu 10.000 kuća

Za dobivanje bespovratnih sredstava za obnovu obiteljske kuće građani više neće trebati opsežnu i skupu projektnu dokumentaciju ni plaćati cjelokupan iznos obnove.

Zahtjev će se predavati direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a energetski certifikat morat će izraditi isključivo ovlašteni certifikator s liste Fonda.

To su najvažnije novosti koje donosi izmjena Programa za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. (s detaljnim planom za razdoblje do 2014. do 2016.) koja je usvojena na sjednici Vlade 26. ožujka 2015. Spomenuta izmjena omogućit će da Fond početkom travnja objavi natječaj i da krenu prijave. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 71 milijun kuna za energetsku obnovu 10.000 kuća.

– Na osnovu iskustva na energetskoj obnovi kuća od prošle godine odlučili smo promijeniti Program kako bi bio pravedniji i omogućio svima iz bilo kojeg dijela Hrvatske da se prijave. Prošle se godine, naime, pokazalo da je svega 180 od 555 gradova omogućilo svojim građanima da se prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a to nije pravedno. Najvažnija je izmjena ta da od ove godine prijava za obnovu kuće ide direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako da građani više neće ovisiti o aktivnosti ili neaktivnosti svojih gradonačelnika i načelnika općina – izjavio je ministar Mihael Zmajlović. Ministar je dodao da je novac osiguran iz europskih fondova i da ga ima dovoljno za sljedećih 7 godina. 

Što sve trebate napraviti ako želite energetski obnoviti kuću uz subvenciju Fonda, saznajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije