FOTOMONOGRAFIJA

"Skriveni biseri hrvatskih županija": knjiga koja otkriva nepoznatu Hrvatsku

biseri
Foto: domosfera.hr
1/5
10.12.2015.
u 10:40

Zbirka fotografija i podataka koja sintetizira najbolje u hrvatskim županijama - knjiga je koju je svima ugodno prelistati

Luksuzna fotomonografija Skriveni biseri hrvatskih županija najnovije je hrvatsko coffe table izdanje koje će zasigurno naći svoje mjesto u mnogim prostorima namijenjenim opuštanju i neobaveznom razgovoru, čemu uglavnom i jesu namijenjene ovakve knjige.

Monografiju u kojoj je ponaosob prikazana svaka županija i ono najljepše i najbolje što se ondje može vidjeti i doživjeti, izdala je Hrvatska zajednica županija. Zajednički su na njoj radili predstavnici svih 20 županija i Grada Zagreba, a uredila ju je Melita Pavlek. Uz oko 500 fotografija posebno su zanimljivi "štikleci", razne manje poznate i gotovo nepoznate zanimljivosti i zgode vezane za pojedina mjesta i događaje, prava "zrnca za razgovor uz kavu".

Zrnca za razgovor uz kavu koja vjerojatno niste znali:

· Prvi Muzej tambure u svijetu otvoren je 2013. u Slavonskom Brodu, u kazamatu brodske Tvrđave. U muzeju je izloženo stotinjak tambura, od kojih su neke starije od stotinu godina. Zanimljivo je da se tambura ne izrađuje od slavonskog hrasta, već od javora iz slavonskih šuma i smreke s Velebita.

· Na morskome dnu na obali Bala u Istri pronađene su kosti dinosaura koje se čuvaju u Galeriji Ulika, a na četiri lokaliteta Velog Brijuna pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura iz razdoblja mezozoika.

· Grad Karlovac je podignut u 16. stoljeću u svrhu obrane od turskih osvajača kao jedinstvena gradska jezgra u obliku šesterokrake zvijezde. Još samo dva grada u Europi imaju takav tlocrt, Palmanova u Italiji i Novy Zamky u Slovačkoj.

· U Kotoribi u Međimurskoj županiji nalazi se najveća košara od vrbove šibe na svijetu.

· Osječka radionica Blažeković već godinama svojim umjetnički izrađenim srcima (licitarima) ukrašava božićna drvca u europskim glavnim gradovima, od Vatikana i Rima preko Pariza i Beča do Berlina.

· Muzej u loncu jedinstven je muzeološki projekt kojim Gradski muzej Požega istražuje, dokumentira i kroz zaboravljena jela prezentira nematerijalnu kulturnu baštinu Požeško-slavonske županije.

· U Varaždinu je 1859. godine osnovana tvornica šampanjaca dr. Haltera, jedna od prvih izvan Francuske.

· Divovska sekvoja u Slatini zasađena je davne 1807. gotovo u samom središtu Slatine, a s promjerom debla od 5 metara i sa 62 metra visine predstavlja najveći živi organizam u Slavoniji.

Još 35 zanimljivih „štikleca“ o nepoznatoj Hrvatskoj pročitajte na portalu Domosfera!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije