HIT U EUROPI

Seoske tržnice – kakva im je budućnost u Hrvatskoj

tržnica
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
17.04.2015.
u 10:26

Seoske tržnice organiziraju se u gotovo svim zemljama EU, a najraširenije su i najpoznatije one u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji

Seoske tržnice razlikuju se od uobičajenih gradskih tržnica po tome što se na njima povremeno ili stalno prodaju isključivo vlastiti poljoprivredno-prehrambeni proizvodi poljoprivrednih gospodarstava. Uz poljoprivredno-prehrambene proizvode na takvim se tržnicama uobičajeno prodaju i suveniri, tradicijski nakit, kruh, kolači itd.

Održavaju se nekoliko puta mjesečno na za to uređenim ili prigodnim prodajnim mjestima (tržnica ili pješačka zona), a na njima mogu prodavati isključivo poljoprivrednici, i to samo proizvode iz vlastite proizvodnje.

Pokretanje seoskih tržnica preporučio je i Europski parlament 2014., koja je bila godina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a), pri čemu je istaknuto da je važno da se organiziraju što izravniji kanali prodaje kako bi se snizile cijene proizvoda za potrošače, a proizvođačima omogućila prodaja bez posrednika.

Seoske tržnice organiziraju se u gotovo svim zemljama EU, a najraširenije su i najpoznatije one u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji. One su dobra prilika za kupnju kvalitetnih domaćih proizvoda jer omogućuju izravan kontakt kupaca i prodavača.

Koje su sve prednosti seoskih tržnica, koji su im nedostaci te kako napreduje certificiranje seoskih tržnica u Hrvatskoj, pročitajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije