Savjet

S ovim uređajima, znat ćete kako se biljka osjeća

Shutterstock
07.11.2019.
u 07:20

Kada je zemlja previše vlažna ili kada je pak suha, ali i kako se bilja osjeća, reći će vam ovi uređaji koji pretvaraju električne impulse biljke u riječi ili glazbu

Koliko vode i sunca je potrebno da bi biljka napredovala znaju biljni stručnjaci, no ni oni vam ne mogu reći kako se biljka osjeća kada je dodirujete ili kada joj se osjećate. 

Ipak, nekoliko godina unatrag, proizvedeni su uređaji koji odgovaraju na ta pitanja. 

Naime, biolozi mjere električne impulse biljaka, a na temelju tih impulsa, smatraju oni, biljka komunicira. Stoga ni ne čudi da su iz takvih istraživanja nastali brojni uređaji. 

Foto: phytlsigns.com

Inovator Nigel Wallbridge osmislio je PhytlSigns, uređaj  koji električne impulse pretvara u zvuk. U ponudi su tri vrste ovog uređaja, EXPLORER, PROFFESIONAL, RESEARCHER. 

EXPLORER omogućuje svojim korisnicima da čuju i vide impulse biljaka olakšavajući shvaćanje biljnog svijeta i povezivanje s biljkama. 
PROFESSIONAL prati kako biljke odgovaraju na promjene u okolišu od kojih neke mogu biti napadi insekata ili pak povećana svjetlost. 
RESEARCHER pak služi svim istraživačima koji žele na inovativan način proučavati impulse biljaka. 

Od nedavno je u ponudi i The Lua smart planter koji predstavlja teglicu za svijeće koja očitavajući svojstva zemlje i same biljke na samoj teglici stvara 15 različitih animacija koje predstavljaju osjećaje biljke ovisno o vlažnosti tla, svjetlu i slično. 

Ovaj uređaj dopušta vam odabir vrste biljke koja se nalazi u teglici te na temelju toga procjenjuje koje su potrebe same biljke. 

Dakako tu je i WaterMe uređaj koji osim što prati vlažnost tla biljke, prati i lokalne vremenske prognoze na temelju kojih stvara plan zalijevanja. 

S druge strane tu je i Vivent SARL pomoću kojeg će vlasnici biljaka čuti kakva je razina stresa njihove omiljene biljke. 

Osim toga, biljka pjesmom odgovara kada ju zalijevate ili dodirujete, a odgovara i na različite vremenske promjene.

Na istom principu djeluje i uređaj Muzika biljke, talijanske tvrtke Damanhur, koja je dostupna i hrvatskom tržištu. 

Foto: damanhurhrvatska.org
Uređaj je to koji s pomoću elektroda koje se smještaju na list biljke i u zemlju pokraj korijena, električne impulse biljke pretvara u glazbu.  

Publici su se predstavili 2015. godine na Florart sajmu, a tvrde kako su reakcije ljudi različite. Tako se miješaju nevjerica, sumnjičavosti te iskreno i potpuno oduševljenje.

Uređaj nosi ime Bamboo, a i dizajniran je u drvenom stilu. 

Dostupne su dvije vrste uređaja, osnovna verzija za 2999 kn i Bamboo M verzija koja omogućuje više instrumenata i ritmova, a prodaje se za 3499 kn. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije