agrooskar 2017.

Najbolji Mijo Pranjić stvorio Njemačku u svom dvorištu

Na izletištu Kezele proglašeni najbolji OPG-ovi te su im uručene nagrade
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
29.06.2017.
u 20:02

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sve je marljive proizvođače hrane jednostavno opisao riječima: Svi ste vi zlata vrijedni!

Nisu Anja i Mijo Pranjić mogli sakriti ni iznenađenje ni ponos kada je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u srijedu navečer na svečanoj dodjeli nagrada za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, koje se dodjeljuju u sklopu projekta Zlata vrijedan, između dvadeset i jednog finalista upravo njihov OPG proglasio najboljim u Hrvatskoj.

Supružnici Pranjić iz Drenovaca nedaleko od Županje roditelji su petero djece, sami proizvode hranu za svoje muzne krave čije mlijeko prerađuju u sir.

Poljoprivreda im je jedini izvor prihoda. Za osvojeno prvo mjesto Pranjići su dobili nagradu od 30.000 kuna i taj će novac uložiti u daljnju proizvodnju. Započeli su s preradom mlijeka u kotlu, uskoro će na svojoj farmi imati robot.

Pranjići govore kako su mogli otići živjeti i raditi u Njemačku, ali su umjesto pakiranja kofera odlučili Njemačku “napraviti” u svome selu. I druga je nagrada ovogodišnjeg izbora otišla u Slavoniju, obitelji Zdunić iz Divoševaca, proizvođačima mlijeka. Predsjednica uprave Večernjeg lista Andrea Borošić ček na iznos od 20.000 kuna uručila je Krunoslavu Zduniću, sinu vlasnika Josipa.

 

Na izletištu Kezele proglašeni najbolji OPG-ovi te su im uručene nagrade
1/55

Svinjogojac mlada nada

– Joooj, puno nas je u familiji, kako ćemo se dogovoriti na što ćemo potrošiti novac – smijala se Mirta Zdunić, Krunoslavova supruga.

Vinar i maslinar Radoslav Županović iz Kruševa u primoštenskom zaleđu osvojio je treće mjesto i nagradu od 10.000 kuna. Uručila mu ju je Tamara Perko iz HBOR-a. Najboljom mladom nadom u poljoprivredi proglašen je svinjogojac iz Beravaca u Slavoniji Josip Lučić. Ček na deset tisuća kuna uručila mu je Blaženka Vuić, područna menadžerica DM-a, generalnog pokrovitelja izbora. Čitatelji Večernjaka najboljim su pak proglasili OPG Franca Deškovića čija obitelj u Istri proizvodi vino, suhomesnate delicije i maslinovo ulje koje plasiraju putem svog seoskog gospodarstva. Nagradu – pretplatu na Večernji list – Deškoviću je predao glavni urednik Večernjaka Dražen Klarić. Tako su od pet nagrada čak tri otišle u Slavoniju, jedna u Vukovarsko-srijemsku i dvije u Brodsko-posavsku županiju.

Na izletištu Kezele proglašeni najbolji OPG-ovi te su im uručene nagrade
1/95

No po licima i komentarima ostalih sudionika izbora izgleda da nikome nije smetalo što je Slavonija “pomela” konkurenciju.

– Neka, iz Slavonije ljudi odlaze i treba pokazati da se i tamo može – komentirao je Bojan Korpar-Japek, jedan od nominiranih OPG-ovaca.

Odlučivale su nijanse

– Zasluženo, zasluženo – govorili su drugi.

Svečana dodjela nagrada za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo održana je u Moslavini, u Šumećanima nedaleko od Ivanić-Grada, na seoskom turizmu Kezele.

Svaku je županiju te Grad Zagreb u izboru predstavljalo po jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a mlada je nada birana između troje mladih poljoprivrednika. O pobjednicima je odlučivao deveteročlani stručni žiri čiji je predsjednik zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević, a članovi su pomoćnica glavnog urednika Večernjaka Mirjana Žižić, glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede Melita Leticija Hrenković, Vlatko Grgurić, urednik emisije Plodovi zemlje na HRT-u, Miroslav Kuskunović, novinar Večernjeg lista i urednik portala Agrobiz.hr, Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe, Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruga mladih poljoprivrednika – HUMP Agro, Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, te Umihana Šahdanović, lanjska pobjednica izbora za najbolji OPG.

O pobjedniku su odlučivale nijanse, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sve je ove marljive proizvođače hrane jednostavno opisao riječima:

“Svi ste vi zlata vrijedni.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije