VAŽAN PROCES

Prirodna ventilacija zraka: o čemu ovisi i kako se odvija

zavjese
Foto: Thinkstock
05.04.2015.
u 08:00

Zrak se u prostoriji izmjenjuje zbog razlike u temperaturi odnosno gustoći toplog i hladnog zraka

O prirodnoj ventilaciji prostora sigurno ste već čuli, a o čemu se radi posve logično nalaže i njeno ime.

Prirodna ventilacija poznata i kao pasivna ventilacija je izmjena zraka u prostoriji korištenjem prirodnih zakona, bez upotrebe ventilatora ili drugih mehaničkih načina ventilacije. Zrak se u prostoriji izmjenjuje zbog razlike u temperaturi odnosno gustoći toplog i hladnog zraka.

Prirodna izmjena zraka odvija se na nekoliko načina:
- otvaranjem prozora i vrata 
- prodorom zraka kroz zatvorene prozore i vrata te zidove
- izmjenom zraka kroz ventilacijske kanale.

Kratko prozračivanje je najbolje

Kratko prozračivanje u trajanju od 5-10 minuta uz potpuno otvaranje prozora i balkonskih vrata bolje je nego imati poluotvoren prozor cijeli dan. Ono će omogućiti potpunu izmjenu zraka u prostoriji uz manju mogućnost prehlade i nepotrebno rasipanje toplinske energije.

O čemu ovisi prodor svježeg zraka u prostoriju i kako se odvija izmjena zraka kroz ventilacijske kanale, pročitajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke. 

Komentara 2

DU
Deleted user
16:22 05.04.2015.

to je šuplja priča, samo alibi za zidare da izbjegnu uvođenje modernih tehnologija koje u europi postaju obveza. uz malo jači vjetar 10 minuta propuha će stratiti sve uštede energije koje su dobivene skupim ulaganjem u izolaciju. da ne govorimrim o opasnostima od raznih zdravstvenih problema.nekontrolirani prodor prašine priča je za sebe. pa cijela europa je luda što ulaže u sofisticirane sustave prisilne stambene ventilacije s povratom topline - samo mi smo pametni sa svojim partizanskim rješenjima. to je hrvatski neoprimitivizam koji želi glumiti europu, a u stvarnosti izbjeći većinu onog što čini europu.

PA
Paton
09:04 05.04.2015.

pustš prdac pa otvoriš prozore na sjeveru i jugu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije