hladniji dani

Početak sezone grijanja može ubiti biljke, pomozite im čajem i vodom u kojoj su se kuhala jaja

sobne biljke
Davor Višnjić/PIXSELL
20.10.2023.
u 06:00

Cvijeće traži svjetlost, te lončanice trebate držati blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora.Većinu sobnog cvijeća zimi treba rijetko treba zalijevati

Ponekad se događa da sobno bilje počne klonuti, posebno kad krene sezona grijanja koje isušuje zrak. Tada cvijeće u sobama vene, najčešće zbog nedostatka dnevnog svjetla, nedostatka vlage i čistog zraka. Zato vam donosimo nekoliko savjeta, što napraviti kako bi vam sobno cvijeće ostalo zdravo sve do proljeća.Sobno bilje i lončanice bi trebalo držati na temperaturi između 15°C i 20°C. Ako ste sobnim biljkama osigurali ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki, točnije, ovo vrijedi za sve osim za one koje bi sada trebale procvjetati, poput ciklama.

Foto: pixabay

Lončanicama obavezno i redovno uklanjajte suhe listove i uvele izdanke. Uz sve to pazite da temperature bude stalna jer promjene štete cvijeću. Izbjegavajte mjesta na kojima ima propuha. Cvijeće traži svjetlost, te lončanice trebate držati blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora.Većinu sobnog cvijeća zimi treba rijetko treba zalijevati. Čak i kada se zalijeva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suha. Kako biste povećali vlagu u zraku, na radijatore stavite posude sa vodom te redovito orošavajte listove bilja.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Vjerovali ili ne i sobno bilje "osjeća" dolazak jeseni pa neke od ljetnih navika sada valja promijeniti. Biljke vole male rituale, tako cvjećari preporučuju da se sobno bilje u jesenskim mjesecima zalijeva ujutro, i to uvijek odstajalom vodom sobne temperature. Svakoj biljci treba različita količina vode, važno je da supstrat bude vlažan, što se lako može provjeriti dodirom.Sobno bilje može se zalijevati čajem jer je to dobro gnojivo, a voda u kojoj su se kuhala jaja biljci će dati potrebne minerale. Sobnu paprat može povremeno zalijevati i pivom.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Ako temperirate/grijete prostoriju, obvezno na radijatore postavite ovlaživače zraka, a ako je u prostoriji neka druga vrsta grijanja, u blizini lončanice može poslužiti i posuda s vodom. Iako uvijek treba pripaziti da biljke ne budu na propuhu, treba izbjegavati velike temperaturne razlike u prostoriji jer takve promjene obično teško prežive.Listove biljaka obrišite vlažnom krpom kako biste skinuli prašinu. To je važno jer dnevne je svjetlosti sve manje, a prašina prekriva površinu lista pa i na taj način još više reducira svjetlost.Ako ste biljci pronašli idealno mjesto, a to se vidi ako dobro napreduje, nije ju preporučljivo seliti. Međutim, ako je zimi to mjesto pretamno, dobro je premjestiti lončanicu. U hladnijim danima sobne biljke nije dobro držati na golom betonu ili na keramičkim pločicama. Da se ne bi prehladile, dobro je ispod lončanice staviti komadić kartona ili frotirnu krpicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije