ZA LJEPŠI DOM

Nemate dovoljno mjesta za velike tegle? Nabavite mini cvjetne vrste: Katusi, ruže i orhideje pravi su hit!

kaktus
Foto: Thinkstock
1/2
17.10.2023.
u 10:40

Neka vam činjenica da živite u malo kvadrata ne bude isprika da u domu nemate zelenila. Inspirirajte se našim prijedlozima

Kao što za susret s prijateljima često rabimo ispriku kako nemamo vremena, tako i činjenicu da u našem domu nema zelenila pravdamo činjenicom da nemamo dovoljno prostora.

Malo kvadrata stambenog prostora doista može biti prepreka da uzgajamo bilja koliko i kakvog bismo htjeli, no to nije razlog da bismo bili bez njega. Navratite u rasadnik i vidjet ćete oko sebe niz malih cvjetnih vrsta - barem za dvije će se moći naći mjesta u vašem stanu, zar ne? Ili, možete nabaviti jednu veću teglu u koju ćete posaditi nekoliko njih.

Osim kaktusa, sukulenata i ljubičica, postoji još niz vrsta koje se godinama uzgajaju kod nas, a nisu pretjerano zahtjevne. Izbor manjih sobnih biljaka je doista velik, a mi vam nudimo nekoliko cvjetnih prijedloga kojima nećete moći odoljeti. Pripazite samo na to gdje ćete ih smjestiti, tako da nabavite biljke kojima će odgovarati takva pozicija u stanu.

Foto: pixabay

MINI RUŽA - Riječ je o hibridnim ružama koje narastu do 20 cm i dolaze u različitim bojama. Treba im dosta vode i svjetlosti da bi uspjele te vlažan zrak tako da ih povremeno prskajte vodom. Ako vidite da im nedostaje svjetlosti (savijaju se prema njegovu izvoru) iznosite ih na sunce na dva-tri sata dnevno ili ih stavite na mjesto u stanu koje je na izravnom suncu.

 

Foto: pixabay

MINI ORHIDEJA - Način uzgoja isti je kao i kod klasičnih orhideja koje su posljednjih godina velikih hit u našim domovima. Dovoljno je zalijevati ih jednom tjedno te držati na svijetlom i toplom mjestu. Ako ih budete previše zalijevali, listovi će žutjeti i otpadati. Zalijevajte ih na način da teglu uronite u vodu na 15-ak minuta - upit će vode koliko imj treba. Kada cvijeće uvene, stabljiku odrežite, a nakon nekog vremena niknut će novi izdanci.

 

Foto: pixabay

KALANHOA - Vrsta sukulenta, bogatog mesnatog lišća i dvostrukih cvjetova dolazi u raznim bojama i može narasti do 30 cm. Osjetljiva je na hladnoću i odgovara joj sunčani položaj. Zalijevajte je redovito ali umjereno jer će u suprotnom korijen istruliti. Kada primijetite da joj lišće žuti, odrežite ga i ubrzo će na njihovu mjestu niknuti novi. Prihranjujte ih u vrijeme cvatnje svaka dva-tri tjedna.

 

Foto: pixabay

KUĆNA SREĆA - Biljka sitnih zelenih cvjetića i dražesnih bijelih odnosno crvenih 'plodova' naraste svega nekoliko centimetara, ali zato se može lako pretvoriti u puzavac. No kada naraste, slobodno listiće režite škarama. Voli sunce i polusjenu, ali ne i direktno sunce. Redovito je zalijevajte jer voli vlagu ali ne odozgor po listovima nego u zemlju ili podložak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije