05.09.2013. u 16:28

Izbor vrsta

Izbor vrsta
Voljeti vrt i cvijeće je jedno, a stvoriti ljepotu s cvijećem posve nešto drugo. U to sam se i sama uvjerila više puta, kada su mi zaneseni ljubitelji vrtlarstva pokazivali svoje cvjetnjake s hvalevrijednim kolekcijama koje, nažalost, nisu djelovale osobito lijepo. Oblikovanje prostora, bez obzira na to je li riječ o vrtu ili arhitekturi, mentalna je disciplina i nema nikakve veze s ljubavlju. No uz nešto malo talenta i spremnosti na učenje osnovnih pravila oblikovanja moguće je, čak i u najskromnijim uvjetima, stvoriti ljepotu koristeći cvijeće i druge vrtne biljke.
Igra prostora
Jedna od najčešćih pogrešaka većine ljubitelja cvijeća povezana je s pretjeranom brigom o biljci. U silnoj želji da joj osiguraju idealne uvjete, prije svega dovoljno prostora, smještaju je na mjesta na kojima ne bi trebala biti, obično na sredinu travnjaka. Oblikovanje se time svodi na najjednostavniji mogući princip po kojem se sadi tamo gdje ima mjesta. No cvijet neće patiti ako ga smjestimo u blizinu drugih vrsta niti ako raste u kutovima vrta, na mjestima gdje ih ne skriva bezbroj drugih vrsta.

Popularne vrtne cvjetnice roda Echinacaea mogu se pronaći u različitim uzgojim oblicima

Cvjetnjak treba oblikovati tako da ga možemo doživjeti jednim pogledom, najbolje s mjesta na kojem najčešće boravimo.
Priprema
U vrtlarskom smislu cvjetnjak nije ništa drugo nego dobro pripremljena gredica. Veoma je važno, važnije nego kod uzgoja povrća, da je prije sadnje dobro očistimo od korova, oni mogu biti ozbiljna konkurencija osjetljivom cvijeću. Slijedi gnojidba koja će cvijeću osigurati hranjiva dugi niz godina, najmanje pet.

Sadnjom cvjetnica koje cvatu u različita godišnja doba cvjetnjak može u svako godišnje doba dobiti novi naglasak

U tu svrhu organski vrtlari obično koriste organska gnojiva u briketima jer su jednostavna za upotrebu i lako se rasipaju po površini gredice. Ja radije gnojim biljke nego gredicu pa svakoj prije sadnje dodajem pola šake dehidriranog organskog gnojiva. Nakon toga biljke se sade i odmah zalijevaju.
Izbor vrsta
Ovih dana rasadnici i vrtni centri nude mnoštvo prekrasnih cvjetnica posađenih u posude (kontejnere) spremne za sadnju. Iako volimo kupovati ukrasne biljke kada su pune cvjetova, pouzdane informacije o izgledu mogu nam pružiti i etikete s fotografijama.

Prije sadnje gredicu treba potpuno očistiti od korova i poravnati grabljama

Na njima su, osim izgleda cvijeta i imena biljke, i podaci o razmaku sadnje, vremenu cvatnje i osnovnim uvjetima rasta. No nastavimo li i dalje saditi tamo gdje ima mjesta, a ne u cvjetnjake i biramo li previše šarenih vrsta, ništa neće doći do izražaja. Odaberite radije nekoliko vrsta, a od svake uzmite što veći broj biljaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije