Protiv niskih temperatura

Kako zaštititi dvorišne vodovodne instalacije?

vodovodne cijevi
Foto: Thinkstock
04.12.2016.
u 08:00

Prvi korak dobra instalacija u šahtu, i to staklenom vunom

Bojite se niskih temperatura i smrzavanja vode? Evo nekoliko savjeta kako to spriječiti!

Najčešći problemi se javljaju na priključnim vodovima prema potrošaču. Tu može doći do pucanja stakla vodomjera ili smrzavanja spojne cijevi. Stoga, prvi korak je dobra izolacija instalacija u šahtu.

To je najbolje učiniti sa staklenom vunom, ali dobrodošlo je i omatanje instalacija dekom ili slamom. Šaht uvijek mora biti dobro zatvoren.

Foto: pixabay

Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do vrtnih slavina, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne griju trebalo bi isprazniti ili kvalitetno izolirati. Izolacija je nužna i ako je vodomjer postavljen plitko ili u podrumskim prostorijama bez prozora.

Dok stanje u šahtovima oko kuća u kojima se stanuje može redovito pratiti, i u slučaju najava ekstremno niskih temperatura odmah reagirati, posebnu pozornost treba obratiti na vikendice. Preporuka stručnjaka je ispustiti vodu. To je najsigurnija zaštita od mogućeg smrzavanja i puknuća cijevi.

>>Savjeti za korištenje: kamine nikad ne pretrpavajte, a vrata čistite pepelom

Komentara 3

DO
Doktor1806
18:38 04.12.2016.

Ima na gradskom groblju u Županji vanjske slavine iz iloka koje nezmrzavaju. Bez obzira na minus ima vode . Super stvar .

BJ
Bjelovar112
11:43 04.12.2016.

Naj bolje ih ispustiti i ne koristiti te po šupama i garazama naj sigurnije

DU
dunav1000
15:20 04.12.2016.

Čuo sam za jednu firmu iz Iloka koja je patentirala i proizvodi slavinu otpornu na smrzavanje. Imaju dvije takve ugrađene na trgu u Bjelovaru. Rade i na debelim minusima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije