pravi trenutak

Mrazovi su prošli, trenutak je za sadnju ove popularne biljke

sadnja salate
Thinkstock
16.03.2021.
u 06:55

Kad sunce još malo zagrije, već u travnju, u svojem povrtnjaku moći ćete saditi presadnice povrća bez obzira na to jeste li ih sami uzgojili iz sjemena ili ste pak presadnice kupili na tržnici

Sunca je sve više, zemlja se grije i svi vrtlari znaju da dolazi vrijeme kad počinju prvi vrtni radovi. Još su mogući mrazevi pa stoga oprezno sa sadnjom i sijanjem. Zelena salata vjerojatno je najraširenija povrtna vrsta u svijetu - prema podacima UN-a proizvede je se godišnje preko 23 milijuna tona, a najveći proizvođači su Kina, SAD i Španjolska.

Foto: pixabay

Lako se uzgaja i možemo je imati cijele godine na tanjuru, samo trebamo pratiti sjetveni kalendar i saditi pogodne vrste u određeno vrijeme godine. Imajući u vidu aktualno godišnje doba, krajem ožujka sade se vrste iz porodice maslenki tj. puterice, a sredinom travnja zelene salate iz porodice kristalki.

 

U njihovim plodovima moći ćemo uživati već krajem svibnja, odnosno lipnja. To vrijeme ovisit će o nekoliko faktora - prije svega klimatskom području, vremenskim uvjetima i količini vlage.

Foto: pixabay

Naime, zelena salata voli vlažno i rahlo humusno tlo. I maslenke i kristalke zasadit ćete iz presadnica, a svoje mjesto mogu naći i u teglama i vertikalnim vrtovima na balkonu. Kako maslenke imaju manje glave presadnice ćete saditi na razmak 20x20 cm, a kristalke na razmak 30x30 cm.

sadnja salate
1/17

Prilikom sadnje treba paziti na tvrdoću tla - ako je ono više pjeskovito, tada na površinski sloj stavite treseta koji će zadržavati vlagu. Presadnice se sade plitko i to u vlažno tlo i nakon sadnje redovito zalijevajte salatu - otprilike dva puta tjedno, sve dok se ne počne glavičati.

Foto: pixabay

Kao što smo rekli, salatu treba redovito zalijevati, a u vrijeme intenzivnog rasta treba ju u više navrata prorjeđivati. Presadnice salate obično se sade na razmaku od 30 cm. Iskusni vrtlari preporučuju sadnju salate u nekoliko navrata kako bi je imali cijelu sezonu.

Foto: screenshot/facebook

Kad sunce još malo zagrije, već u travnju, u svojem povrtnjaku moći ćete saditi presadnice povrća bez obzira na to jeste li ih sami uzgojili iz sjemena ili ste pak presadnice kupili na tržnici. Ne zaboravite da je važno da u rupu koju ste iskopali po mogućnosti stavite malo crne zemlje i zalijete prije nego u nju stavite presadnicu.

Foto: pixabay

U tako mokru rupu stavite presadnicu, pažljivo pritisnite zemlju uz nju i zatim još jednom zalijte. Poželjno je prije sadnje malo i razrahliti korijen presadnice. Jednostavno je primite u ruke i pažljivo prstima prorahlite, razdvojite sitno korijenje - biljka će se bolje primiti u novo stanište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije