povrtnjak

A zašto ove godine ne biste zasadili grašak? Odlično će vam uspjeti i na balkonu!

grašak sadnja
Thinkstock
11.03.2021.
u 13:37

Ovim zdravim mahunarkama najbolje odgovara uzgoj u uvjetima prohladne, umjerene i vlažne klime, optimalna temperatura za njegov uspješan rast je oko 18 stupnjeva, iako će niknuti i kod temperature od 4 stupnja

Ako ove sezone planirate zasnovati povrtnjak u vrtu ili na balkonu, zašto ne biste probali s graškom? On se obično sadi početkom  travnja, ali s obzirom na toplu zimu, posebno ako ga mislite saditi u tegli, sad je idealan trenutak kako biste krajem svibnja brali mahune s dozrelim bobicama i spravljali od njih ukusna jela ih ih spremali u zamrzivač te koristili tijekom hladnih dana. Osim što je izuzetno nutritivno bogata namirnica, grašak je ujedno i vrlo efektna biljka koja će balkon učiniti atraktivnijim.

Foto: pixabay

Ovim zdravim mahunarkama najbolje odgovara uzgoj u uvjetima prohladne, umjerene i vlažne klime, optimalna temperatura za njegov uspješan rast je oko 18 stupnjeva, iako će niknuti i kod temperature od 4 stupnja. 

Foto: pixabay

Također, potrebno je zasaditi ga u dobro drenirano pjeskovito tlo te na sunčanu poziciju i redovito zalijevati. Raste u malim grmićima, koje je, da se ne bi grane kada naraste polijegale, pametno vezati uz potpornje. Tako će i prinos biti veći. Zrna graška sijte u plodored u obliku slova V, te ih utisnite u tlo na oko četiri centimetra.

Foto: pixabay

Neka udaljenost između sjemena bude minimalno pet centimetara, a dobro okruženje za grašak će biti zasađene kulture krumpira, kukuruza, bundeve i drugih mahnarki. Iako voli vlagu, grašak ne morate zalijevati sve do pojave prvih cvjetova.

Foto: Dom i vrt

Tada to činite redovito sve dok traje berba. Uz dobru poziciju i sjeme te uvjete tla, grašak je potrebno zaštititi u vrijeme netom prije cvatnje od graškova resničara i to instekticidom, a bilo bi dobro postaviti i mrežice oko nasada.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije