cvjetno šarenilo

Narcise i ljiljani - najefektniji ukras u vrtu ili na balkonu, a super uspjevaju i početnicima

ljiljan
Thinkstock
29.03.2024.
u 10:00

Najvažnija stvar na koju valja paziti je ta da su lukovice zdrave. Sadite li ih u vrt pobrinite se da su gredice za sadnju dobro pripremljene i obogaćene hranjivima kako bi biljke bile što kvalitetnije

Iako je jesen idealno vrijeme za sadnju lukovica, ne brinite, posaditi ih možete i sad. Možda će te prve godine kvaliteta cvijeta biti nešto manja, ali imat ćete šarenilo u vrtu ili na balkonu i odličnu bazu za godine koje dolaze. Ako su vaš izbor narcise i ljlijani, donosimo ključne savjete kako bi vam uspjeli.

Foto: screenshot/facebook

Najvažnija stvar na koju valja paziti je ta da su lukovice zdrave. Sadite li ih u vrt pobrinite se da su gredice za sadnju dobro pripremljene i obogaćene hranjivima kako bi biljke bile što kvalitetnije, zdravije i davale veće i čvršće cvjetove. Ista priprema vrijedi i za sadnju u teglama na balkonu!

Foto: pixabay

Narcise su prilično nezahjevne za uzgoj i održavanje. Boja cvjetova kreće se u rasponu od bijele do žute iako pojedini varijeteti mogu imati bijele, žute, narančaste i ružičaste trube. Otpornost na mraz varira kod ovih lukovica, ali sve toleriraju barem laganu poledicu i najbolje uspijevaju u hladnijim područjima. U hladnijim predjelima vole potpuno sunčane položaje, dok u toplijim trebaju sjenovita mjesta.Sade se na dubinu od 10-15 cm u bogato, dobro drenirano tlo. Tijekom rasta ih treba izdašno zalijevati i kad im lišće ugine, pustiti ih da se osuše. Uklonite ocvale cvjetove.

Foto: pixabay

Ako pak više u vrtu volite ljiljane, pokušajte ih razmnožiti sami. Najbrži i najjednostavniji način razmnožavanja ljiljana dijeljenje je lukovica na pojedinačne ljuske. No da ne bi bilo zabune, nije dovoljno kupiti jednu lukovicu u vrtnom centru i očekivati da će ona donijeti povoljan rezultat. Uvijek koristite svježe lukovice, tek izvađene iz tla.

Foto: pixabay

Lukovica ljiljana sastoji se od dvadesetak ili više pojedinih ljuski koje izgledaju poput glavice artičoke. Iako se one mogu odmah staviti u supstrat za sadnju, sadite ih sljedećeg dana kako bi preko noći zatvorile rane nastale od odvajanja. Prije sadnje osigurajte dobro pripremljeno tlo, s kvaliteim supastratom koji će osigurati rastresitost i vlagu.

ljiljan
1/2

Uzgajate li močvarni ljiljan kao sobnu biljku tada ju držite na temperaturi oko 18 do 22°C dok zimi može biti i za 3 do 4°C niža temperatura. Ako je biljka posađena u vrt tada može izdržati vani preko zime. Ovo je vrlo otporna i jako zahvalna biljka tako da nećete imati puno brige ni problema sa njom. Biljku je najbolje presađivati početkom proljeća u novo stanište, a ako ju želite razmnožiti tada to učinite tijekom proljeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije