Sobno bilje

FOTO Nevenka Jurjec otvorila je vrata svog zelenog carstva

FOTO Nevenka Jurjec otvorila je vrata svog zelenog carstva
Foto: Dom i vrt
1/4
24.12.2012.
u 09:35

Biljkama treba pronaći mjesto koje im najbolje odgovara, dalje je lako

Kad u obiteljski dom Nevenke Jurjec iz Bedekovčine dođu posjetitelji, prvo što ugledaju je mnoštvo biljaka. A ima ih u njezinoj kući raznih vrsta, od onih koje cvatu do onih koje krase veliki i raznobojni sjajni listovi. Biljke gospođa Nevenka uzgaja otkad zna za sebe.

– I moja mama je imala biljke. Meni se sve primi pa da zasadim i na asfaltu – kaže naša čitateljica te dodaje da iako ima puno cvijeća, nema oko njega puno posla. Zalije, povremeno dohrani i rijetko presađuje, To je sva mudrost.

– Najviše vremena potrošim na brisanje listova vlažnim maramicama. Najvažnije je biljki pronaći mjesto koje joj odgovara, a poslije je sve lako – ističe N. Jurjec. Ako niste kao naša čitateljica i biljke vam baš ne idu od ruke, možda će vam pomoći savjeti Jurice Glumpaka, diplomiranog inženjera agronomije.

– Biljka je živi organizam. Ne možemo požurivati njezin rast, već se samo pobrinuti da su zadovoljene barem osnovne potrebe za njen život – ističe J. Glumpak. Osim što u procesu fotosinteze koristi ugljični dioksid iz zraka i proizvode kisik, biljka je i živi namještaj, ukras, a moguće i pravo malo, živo umjetničko djelo, ističe agronom.

Prilagođene vrste

– Na tržištu su novi kultivari prilagođeni za rast i razvoj u zatvorenim prostorima. Pri odabiru biljke najvažniji kriterij trebao bi biti njezin kasniji smještaj, kao i adekvatna posuda u koju je smještena. Naime, posuda mora odgovarati potrebama korijenovog sustava biljke, ali i zajedno s biljkom djelovati kao cjelina. Nerijetko se dešava da je jedna posuda natrpana raznolikim biljkama koje zahtijevaju različite uvjete za rast. Kod kombinirane sadnje treba prihvatiti savjet stručnjaka – kaže J. Glumpak.

Najčešći ukras

Za uređenje interijera najčešće se koriste tropske i suptropske drvenaste kulture, zatim lukovice posađene u posude (tulipani, šafrani, dalije). Vrlo su česti i kaktusi i sukulenti. Rjeđe se sade voćne kulture, kao što su limun, smokva ili pak kokosova palma i začinsko bilje (ružmarin, majčina dušica, luk vlasac, bosiljak).

– Kada odaberete biljke, treba odlučiti i gdje ih smjestiti. Smjestiti se mogu na tavane, u podrume, kuhinje, dnevne sobe, blagovaonice, bilo gdje. Možemo ih staviti na police, komode, prozore, stolove, šank. One mogu biti na podu ili na posebno napravljenom stalku. Mogu se penjati po zidu ili čak po plafonu – objašnjava agronom te dodaje kako je uvriježeno mišljenje da je osnovni razlog korištenja biljaka u uređivanju interijera njihova estetska funkcija. No, ne treba zanemariti ni psihološki učinak zelenila na ljude.

Netom kupljene biljke premještene u zatvoreni prostor posebno su osjetljive. Razlog tome je što su uzgojene u rasadnicima u kontroliranim uvjetima. Ako se ne osiguraju optimalni uvjeti za rast i razvoj biljke, ona će ubrzo propadati.

– Pri odabiru mjesta na koje ćete staviti kupljenu biljku treba voditi računa o temperaturi, relativnoj vlazi zraka i svjetlosti, a za pravilan rast i razvoj potrebno je osigurati još i dovoljnu količinu hranjiva i vode – ističe J. Glumpak.

Kako odabrati i smjestiti biljke, tko treba više svjetla ili vode, pročitajte u idućem broju priloga Dom i vrt.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije