SVE SU POPULARNIJE

Drvene kuće: ekološki i energetski učinkovit način življenja

Sandra Drnić, drvena kuća
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
08.04.2015.
u 14:04

Drvo kao ekološki građevni materijal ima mnogo prednosti kao što su brzina gradnje, kvalitetna izolacija, ugodna mikroklima

Kuće izgrađene od ekoloških materijala sve su više u trendu, a jedan od tih materijala je drvo. Moderna tehnologija omogućuje nove načine upotrebe i gradnje. Pripremate li se podići drvenu montažnu vikendicu ili kuću za stanovanje, dobro će vam doći da se detaljno informirate o njihovim karakteristikama, prednostima, trajnosti...

Ugodna mikroklima i kvalitetna izolacija

Drvo kao ekološki građevni materijal ima mnogo prednosti, a brzina gradnje je jedna od njih. Ono ima svojstvo samoregulacije mikroklime u prostoru: trupci upijaju višak vlage u prostoru, a vraćaju je kad se zrak osuši. Taj prirodni materijal propušta zrak u oba smjera osiguravajući prirodnu ventilaciju prostora bez otvaranja prozora i vrata.  Zato su drvene kuće zdrava, puna kisika i antialergijska sredina. Osim toga, drvo ne proizvodi štetna zračenja u unutrašnjosti kuće i kvalitetna je akustična zaštita. Drvene kuće odlično podnose i niske temperature.

Detalje o energetskoj učinkovitosti drva, o montažnim drvenim kućama i pasivnim drvenim kućama saznajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke. 

Komentara 8

JO
josko
19:28 08.04.2015.

Prvih 28 godina živio u "solidnoj" kući (cigla), onda 35 god. živio u drvenim kučama u Americi. Sad sam ope u drvenoj kući u kontinentaloj Hrv. a na Braču imam klasičnu kuću od kamena. Drevna kuća uvijek i jedini moj izbor! Bez premca je to tako - a protovnici toga su samo oni koji nisu probali i jedno i drugo! Nemojte biti žrtve stereotipa - informirajte se kompletno!

Avatar Vrijeme
Vrijeme
19:51 08.04.2015.

Vec 10 godina zivim u drvenoj kuci a prizemlje je od blokova. Ljepota zivljenja u drvenoj kuci je znatno bolja nego u zidanoj. Toplina i akustika su neuporedivo bolje. Medjutim, ima tu pravila po kojima se treba graditi i kakvi se materijali trebaju koristiti. Ako imate namjeru zivjeti u drvenoj kuci, raspitajte se dobro i trazite firmu sa iskustvom koja zna taj posao, necete se pokajati. Nije to nesto komplicirano, ali treba znati pravila.

ST
strsljen2013
17:25 08.04.2015.

Ma sve su popularnije. Kao u americi. Sve prednosti, jeftinije, bolje a koštaju isto ili skuplje od zidanih. Onda naiđe mali tornado ili jači vjetar ili kiša i ..... svi (osiguravajuća društva, prodavači kuća i materijala, prijevoznici...) imaju koristi osim vlasnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije